Bănci și Asigurări

Analiză UniCredit: Este necesară înăsprirea condiţiilor monetare reale fie în mod controlat, fie la presiunea pieţei

Analiză UniCredit: Este necesară înăsprirea...

Autor: Claudia Medrega

31.01.2018, 00:06 616

„Alegerea BNR este între o ajustare controlată şi una necontrolată a dobânzilor. Dobânzile interbancare pot creşte chiar dacă banca centrală majorează mai puţin dobânda-cheie“.

Majorarea dobânzii de politică monetară pe măsură ce inflaţia creşte ar putea limita volatilitatea cursului de schimb şi ar asigura atractivitatea titlurilor de stat în monedă locală odată ce inflaţia va scădea spre 3%, apreciază analiştii de la UniCredit.

„Creşterea dobânzii de politică mone­tară cu încă un punct procentual ar alinia nivelul dobânzilor la cel al inflaţiei estimate pentru 2019. Dacă banca centrală va majora dobânda mai puţin, presiunile de depreciere asupra leului ar putea reveni. Dat fiind faptul că e posibil ca BNR să protejeze leul de deprecieri abrupte, dobânzile interbancare ar putea creşte chiar dacă banca centrală majorează mai puţin dobânda de politică monetară. Astfel, alegerea BNR este între o ajustare controlată şi una necontrolată a dobânzilor“, scriu economiştii de la UniCredit în cel mai recent raport trimestrial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO