Bănci și Asigurări

Andreas Treichl, CEO al Erste: Sper ca reconstrucţia sistemului bancar european să se încheie în 2014

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: Razvan Voican

18.09.2013, 18:50 121

Andreas Teichl (foto), 61 de ani, bancherul austriac care a condus Erste Group şi în glorioasa perioadă de expansiune spre Est de dinaintea crizei, cât şi în momentele dramatice din 2009 – 2010 când banca a rezistat inclusiv datorită ajutorului primit din partea guvernului, speră că 2014 va marca atingerea unui punct în care reconstrucţia sistemului bancar european să poată fi considerată încheiată. Pe de altă parte, el acuză duritatea noilor cerinţe de capital la care trebuie să se supună băncile.

„Dacă actualele cerinţe de capital ar fi fost aplicate în 1995, întreg sistemul bancar european ar fi intrat în faliment.” Citat în presa austriacă, Treichl invocă o înăsprire a cerinţelor de trei până la de şase ori. Şeful Erste spune că în aceste condiţii scumpirea creditelor apare ca o consecinţă logică. Implicit, IMM-urile au nevoie de timp pentru a-şi ajusta planurile financiare pe măsura creşterii costului creditelor şi a înăspririi accesului la finanţare. În acelaşi timp, Treichl avertizează că ideea ca finanţarea bancară să fie înlocuită prin „securitizare” reprezintă o fundătură. „Dacă ne închipuim că îi putem copia pe americani la acest capitol, vom ajunge direct la dezastru.”

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO