Bănci și Asigurări

Andreas Treichl, preşedinte executiv al Erste şi cel mai mare finanţator privat al economiei româneşti, la Gala ZF 2017: România are un potenţial enorm, este o ţară incredibilă în care să fim. Următorul headquarter al Erste ar putea fi în România

Andreas Treichl, preşedinte executiv al Erste şi cel...

Autor: Ştefan Stan

23.11.2017, 20:33 2212

Andreas Treichl, şeful Erste şi unul dintre cei mai puternici bancheri din Europa Centrală şi de Est, a vorbit în cadrul Galei ZF 19 ani despre potenţialul României, despre direcţia în care se îndreaptă România şi regiunea şi despre paşii pe care trebuie să îi facem pentru a ajunge o ţară de top. 

Vedeţi mai jos discursul integral: 

Sunt onorat că sunt aici (n.red. Gala ZF 19 ani). Eu nu am vrut să ajung bancher. Am vrut să ajung dirijor, am lucrat cu un dirijor american celebru, dar după câteva luni, mi-a spus că este mult mai bine să fii un bancher mediocru decât un dirijor mediocru.

Noi suntem oameni de business. Zilele când bancherii credeau că sunt diferiţi au trecut de mult. Zilele când bancherii stăteau în birou şi veneau oamenii la ei au trecut de asemenea de mult. Dacă esti o bancă normală, cum suntem noi, acele zile au trecut de mult.

Eu mă văd ca un antreprenor. Am crescut un business, care se întâmplă să fie o bancă. Singurul mod în care putem creşte este să ţinem clienţii fericiţi şi să facem bani.

În urmă cu 12 ani, când am cumpărat BCR, mulţi credeau că sunt nebun. ROI al BCR va deveni pozitiv cel mai devreme în 2069. Totuşi este un lucru fantastic că am intrat în România.

România mai are nevoie de un singur lucru pentru a deveni mai bună: Schimbarea. De regulă când merg în Republica Cehă sau Slovacia, oamenii mereu se plâng de politicieni. În fiecare ţară oamenii cred că politicienii lor sunt cei mai răi. Şi ştiţi ceva? Au dreptate.

Noi facem reclame peste tot în lume pentru ca oamenii să investească în Europa Centrală şi de Est. În multe dintre ele este prezentă România. Câtă vreme oamenii investesc în regiunea noastră, suntem fericiţi. La Erste nu facem diferenţă între Republica Cehă, Ungaria, România. Peste tot avem mulţi clienţi, peste tot suntem printre cele mai mari bănci.

Din toate posibiltiăţile de investiţie din regiune, majoritatea sunt în România. Aveţi nevoie de mult mai multe investiţii decât Ungaria, pentru că sunteţi de două ori mai mulţi.

Politicienii noştri nu înţeleg că trebuie să facem business, sunt în competiţie unii cu alţii. Iar investiţiile se duc unde au condiţii, iar dacă investitorii se simt nesiguri, nu vin, dacă se simt bineveniţi, acolo se duc.

Scopul business-ului nostru este să ajute să creeze prosperitate în ţările unde operăm. Scopul nostru este să facem oamenii mai bogaţi, companiile mai bogate. Şi dacă facem asta, înseamnă că am avut succes.

Unul dintre lucrurile pe care trebuie ca politicienii să le creeze este stabilitatea. Ei trebuie să creeze prosperitate, pace, stabilitate.

România are o funcţie extrem de importantă în regiune. Noi trăim în partea din Europa care în următorii 35-45 de ani va fi de departe partea din Europa cu cea mai rapidă creştere. Ce avem nevoie în această ţară este să o facem o ţară de top în această regiune. Este una dintre cele mai mari, iar prosperitatea altor state din regiune depinde de România.

Între Germania şi Rusia este multă creştere, de 4-5%. Nu avem asta în Rusia, nu avem asta în Germania, dar nici peste tot în Europa Centrală şi de Est. Trebuie să uităm aceşti termeni: Est şi Vest, pentru că diferenţa dintre Portugalia şi Belgia este la fel de mare ca diferenţa între Estonia şi Serbia.

Treaba noastră în această ţară, pe lângă a fi oameni de business, este să vă asiguraţi că politicienii din această ţară fac ce trebuie. Dar cred cu tărie în dificultatea pe care am avut-o în această perioadă peste tot unde suntem prezenţi: nu există o conexiune reală între guvern şi mediul de business. Chiar şi în Austria a fost problema asta, pe care am reuşit să o depăşim, pentru că am reuşit să explicăm politicienilor că trebuie să lucreze împreună cu mediul de business să iasă din aceste dificultăţi.

România are un potenţial imens, dar are şi multe slăbiciuni. Principalul minus al României este infrastructura. Uitaţi-vă unde a ajuns Cehia în perioada asta şi unde e România. Nu-mi pot imagina că asta nu poate fi remediat, nu îmi pot imagina că dacă vorbim cu politcienii din ţările noastre, să le explicăm că e cel mai important lucru pe care îl avem de făcut, nu s-ar putea face.

Sunt aproape 100 de milioane de oameni care trăiesc în această regiune, care vor concura pentru cele mai bune locuri în care să trăiască. Trebuie să ne asigurăm că reuşim să creăm o atmosferă între noi şi politicieni.

România este o speranţă pentru noi în această regiune, este o ţară la care toată lumea se uită. Oamenii din Bruxelles se uită la România, austriecii se uită şi speră că România avansează. După Polonia, România este a doua cea mai puternică economie din regiune, este o ţară care are toate şansele din lume, o logistică posibilă foarte bună.

M-am plâns de politicieni în ultimii 20 de ani, dar am renunţat. Am renunţat să mă plâng şi am început să le explic.

Am avut întruniri recent dintre politicieni şi mediul de business. Politcienii au spus că realizează că oamenii de business sunt oameni care pot să ne ajute să construim o ţară mai bună decât era. Dar, este job-ul nostru să ne asigurăm că o faceţi într-un mod prin care toţi oamenii din această ţară beneficiază. Acesta cred că este un lucru foarte bun de zis de către politicieni.

România este un loc extraordinar în care să fii. Trebuie să credem în România, trebuie să credeţi în voi. Acesta este mesajul pe care încercăm să îl dăm în România. Şi prin aceasta, vrem să ne luăm angajamentul că vom fi în România în 50 de ani, în 100 de ani. Nu avem de unde să ştim că în viitor vom avea sediul în continuare în Austria, sau într-o altă ţară din Europa Centrală şi de Est, sau chiar în România.

Trebuie să aveţi încredere în viitorul acestei ţări. România are un potenţial enorm, este o ţară incredibilă în care să fim.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO