Bănci și Asigurări

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: În februarie fluxurile internaţionale de capital s-au orientat dinspre acţiuni spre titluri de stat

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: În februarie...

Autor: Roxana Rosu

03.03.2020, 11:02 247

Fluxurile internaţionale de capital au evitat în luna februarie investiţiile în acţiuni şi s-au reorientat spre obligaţiuni, în contextul intensificării percepţiei de risc pe pieţele financiare în principal din cauza răspândirii coronavirus.

Efectul a fost declinul ratei de dobândă la titlurile de stat la 10 ani din SUA (barometru pentru costul de finanţare în economie mondială) spre niveluri minime istorice. Indicatorul a încheiat februarie la 1.163% în SUA (declin cu 39.4% de la începutul anului), nivelul mediu lunar situându-se la 1.51%, în scădere cu 14% raportat la ianuarie. În Germania acest indicator a înregistrat un nivel mediu de -0.433% luna trecută, în diminuare cu 15.5 puncte bază comparativ cu ianuarie.

Din punct de vedere macroeconomic s-au înregistrat evoluţii predominant favorabile ale indicatorilor din SUA şi Zona Euro luna trecută. Pe de altă parte, indicatorii macroeconomici din China (a doua economie a lumii) s-au deteriorat, în contextul măsurilor sanitare implementate pentru contracararea răspândirii epidemiei virusului corona, arată o analiză realizată de Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania.

La nivelul economiei mondiale se evidenţiază ameliorarea comerţului internaţional şi producţiei industriale înainte de incidenţa epidemiei virusului corona.

De altfel, impactul acestui şoc asupra economiei lumii pare tranzitoriu deocamdată, experţii FMI reducând doar marginal prognoza pentru dinamica anuală a PIB-ului mondial în 2020 (de la 3.3% la 3.2%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO