Bănci și Asigurări

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: În martie construcţiile au crescut cu cel mai bun ritm din septembrie 2008

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: În martie...

Autor: Roxana Rosu

15.05.2019, 13:22 419

Lucrările de construcţii au înregistrat în martie cea mai mare rată de creştere din ultimii 10 ani, respectiv din septembrie 2008, cu un avans de 23,4%, faţă de 11,4% în februarie, evoluţie susţinută de nivelul redus al costurilor reale de finanţare, comentează Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania.

Datele anunţate astăzi de Insitutul Naţional de Statistică arată accelerarea dinamicii anuale a acestui sector intensiv în capital şi forţă de muncă spre maximul din toamna anului 2008, pe fondul schimbării de tendinţă în sfera construcţiilor rezidenţiale (din descendentă în ascendentă) şi redinamizării construcţiilor inginereşti. 

În dinamică an/an, în luna martie se evidenţiază majorarea construcţiilor noi cu 38,6%, cel mai bun ritm din ianuarie 2012.  De asemenea, lucrările de reparaţii curente au urcat cu 0,2% an/an.  

La polul opus, lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 19,8% în martie, cea mai slabă evoluţie din martie 2018.  

Din perspectiva analizei pe obiecte de construcţii se evidenţiază creşterea componentei clădiri rezidenţiale pentru a treia lună la rând, cu 29% an/an. 
 
Astfel, în T1 2019 sectorul construcţiilor a crescut cu 12,5% an/an, evoluţie determinată de majorarea construcţiilor noi cu 20,6% an/an.  
 
Pe de altă parte, lucrările de reparaţii capitale şi cele de reparaţii curente au scăzut cu 1,1% an/an, respectiv 8% an/an.  
 
Din perspectiva analizei pe obiecte de construcţii toate componentele au crescut în perioada ianuarie-martie 2019: construcţiile inginereşti (cu 1.4%), clădirile nerezidenţiale (cu 16.3%) şi clădirile rezidenţiale (cu 27.3%).  
 
În urma acestor date, Banca Transilvania a revizuit în sus prognozele privind dinamica sectorului de construcţii în 2019 (la 6.4%), dar a menţinut previziunea pentru ritmul anual pe termen mediu la 4,2%. 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO