Bănci și Asigurări

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Marjele de dobândă în sectorul bancar au scăzut în martie pentru a treia lună consecutiv; pe termen mediu vedem convergenţa marjelor de dobândă la RON spre nivelul marjelor de dobândă la EUR

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Marjele de...

Autor: Roxana Rosu

05.05.2020, 12:44 415

Marjele de dobândă în sectorul bancar au scăzut în martie pentru a treia lună consecutiv, iar evoluţia lor va fi în continuare influenţată de deciziile de politică monetară interne şi externe, de climatul de pe pieţele internaţionale şi de provocările din sfera finanţelor publice interne în context electoral, dar estimările pe termen mediu indică o convergenţă a marjelor de dobândă la creditele şi depozitele în lei spre nivelul marjelor de dobândă la euro, este de părere Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania.

” Statisticile BNR indică scăderea generalizată a marjelor nete de dobândă în a treia lună a anului curent, evoluţie influenţată de incidenţa pandemiei şi de deciziile (fără precedent) de relaxare a politicii monetare în SUA, Zona Euro şi România. Ne aşteptăm ca evoluţia marjelor nete de dobândă din sectorul bancar intern să fie influenţată în lunile următoare de deciziile şi semnalele de politică monetară (SUA, Zona Euro, regiune şi România), de climatul din pieţele financiare internaţionale şi de provocările din sfera finanţelor publice interne în context electoral, într-o perioadă caracterizată prin dinamica economiei la un ritm sub potenţial. Cu toate acestea, din perspectiva termenului mediu previzionăm convergenţa marjelor de dobândă la RON spre nivelul marjelor de dobândă la EUR”.

BNR a anunţat reent că pe segmentul credite-depozite în sold în lei marja netă de dobândă a scăzut cu 13 puncte bază în martie, la 6.24 puncte procentuale, nivelul minim din februarie 2018. Evoluţia a fost determinată de declinul ratei de dobândă la credite cu un ritm lunar de 20 puncte bază la 8.98%, cel mai scăzut nivel din iunie 2018. Totodată, rata de dobândă la depozite s-a diminuat cu şapte puncte bază lună/lună la 2.74% (minimul din noiembrie).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO