Bănci și Asigurări

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Raportul credite-depozite a scăzut la 66,7% în februarie, nivel minim istoric

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Raportul...

Autor: Roxana Rosu

22.04.2021, 00:00 2870

Raportul credite-depozite a scăzut la 66,7% în februarie, nivel minim istoric, de la 67,2% în ianuarie, evoluţie determinată de ajustarea de pe segmentul credite-depozite în valută, de la 58,6% în ianuarie la 57,4% în februarie, un alt nivel minim istoric, arată o analiză realizată de Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică la Banca Transilvania.

Pe de altă parte, raportul credite-depozite în lei s-a consolidat la 71,8% în februarie.

În dinamică an/an raportul credite-depozite s-a diminuat cu 7 puncte procentuale în februarie: componentele lei şi valută au scăzut cu 4,1 puncte, respectiv 12,4 puncte procentuale. Conform BNR, soldul creditului privat a crescut în februarie cu un ritm lunar de 0,7% la 285 mld. lei, un nivel record.

În acelaşi timp, soldul depozitelor a avansat cu un ritm lunar de 1,3% la 427,8 mld. lei în februarie (nivel record), evoluţie determinată de persistenţa pandemiei şi de mixul relaxat de politici economice din 2020.

În privinţa marjelor de dobândă aplicate de bănci, acestea au scăzut marginal în februarie, evoluţie influenţată de deciziile şi semnalele de politică monetară din SUA, zona euro şi România.

Marja netă de dobândă la creditele-depozitele în sold în lei a scăzut cu un punct bază lună/lună la 6 puncte procentuale în februarie. Roxana Roşu

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO