Bănci și Asigurări

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Raportul credite-depozite s-a redus la 68,5% în noiembrie, minim istoric

Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania

Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania

Autor: Cristina Bellu

28.12.2020, 14:03 313

Raportul credite-depozite s-a redus la 68,5% în noiembrie, atingând un minim istoric, după ce creditarea privată a avansat cu 4,6%, la 281 mld. lei, iar depozitele s-au majorat cu 15% faţă de perioada similară din 2019, la 410 mld. lei , arată o analiză realizată de Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania.

El estimează că în perioada 2020-2022, creditarea privată şi depozitele neguvernamentale vor înregistra o creştere medie anuală de 5% şi 13,5%. 

“Previzionăm creşterea creditului neguvernamental şi depozitelor neguvernamentale cu ritmuri medii anuale de 5% şi 13,5% între 2020-2022”, spune Andrei Rădulescu.

BNR a publicat astăzi datele cu privire la evoluţia  indicatorilor monetari şi de credit în luna noiembrie şi perioada ianuarie noiembrie 2020, statisticile indicând continuarea tendinţei de creştere a depozitelor  neguvernamentale cu un ritm mai puternic raportat la cel înregistrat de creditul  neguvernamental în luna noiembrie, dat fiind că intensificarea crizei sanitare a  determinat majorarea ratei de economisire. 

Astfel, conform datelor BNR oferta de monedă (indicator M3) a crescut cu un  ritm lunar de 1,7% la 477,3 miliarde lei în noiembrie.

“Majorarea activelor interne nete cu 4,2% faţă de octombrie, la 261 miliarde lei a contrabalansat ajustarea  activelor externe nete cu o dinamică lunară de 1,1% la 216.3 miliarde lei. Ritmul anual al M3 a decelerat de la 16% în octombrie la 15,9% în noiembrie, în condiţiile în care activele externe nete şi cele interne nete au urcat cu 19,4%, respectiv 13,1%”, adaugă Andrei Rădulescu. 

În contrapartidă, creditul neguvernamental a crescut pentru a şasea lună la rând  în noiembrie, ritmul lunar accelerând la 0,7%, până la 281 miliarde lei, nivel record.

“Evoluţia a fost determinată de creşterea creditului denominat în lei cu 1,1%  lună/lună la 194.8 miliarde lei (nivel record), susţinută de nivelul redus al  costurilor reale de finanţare şi de mix-ul relaxat de politici fiscal-bugetare şi de  venituri: componentele populaţie şi companii au crescut cu dinamici lunare de  0,8% la 118 miliarde lei, respectiv 1,7% la 76.8 miliarde lei”, explică Andrei Rădulescu . 

La polul opus, soldul creditului neguvernamental denominat în valută a scăzut  pentru a doua lună consecutiv în noiembrie, cu 0,4% raportat la octombrie, la  86,2 miliarde lei, pe fondul declinului componentei populaţie cu 1,2%  lună/lună la 31.6 miliarde lei. Pe segmentul companii s-a înregistrat  o creştere cu 1,8%, la 54,6 miliarde lei. 

Dinamica anuală a soldului creditului neguvernamental a accelerat de la 4,1% în  octombrie la 4,6% în noiembrie, cea mai bună evoluţie din aprilie. Se evidenţiază majorarea soldului creditului neguvernamental denominat în lei cu 8% an/an  în noiembrie, cel mai bun ritm din luna martie. Componentele populaţie şi  companii au crescut cu 9,1% an/an, respectiv 6,2% an/an. 

La polul opus, ritmul anual al soldului creditului neguvernamental denominat în  valută a fost negativ pentru a cincea lună consecutiv în noiembrie (-2.3%), pe  fondul declinului componentei populaţie cu 8,6%. Segmentul companii a crescut  cu o dinamică anuală în accelerare la 1,8% în noiembrie. 

Astfel, în intervalul ianuarie-noiembrie 2020 soldul creditului neguvernamental  total a consemnat un avans mediu de 5% an/an, dat fiind că incidenţa pandemiei  şi consecinţele acestui şoc au fost contrabalansate de implementarea unui mix  relaxat (fără precedent) de politici economice, mai specifică analiza realizată de reprezentantul Băncii Transilvania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO