Bănci și Asigurări

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Rata de dobândă la titlurile de stat pe 10 ani în creştere

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Rata de dobândă...

Autor: Cristina Bellu

04.12.2020, 13:57 351

Ratele de dobândă la titlurile de stat pe scadenţa 10 ani s-au majorat cu 0,8% în prima săptămână din decembrie, la 3,29%, pe fondul scăderii marjelor nete de dobândă aplicate în sectorul bancar în luna octombrie şi a dinamicii din pieţele financiare internaţionale, arată o analiză a Băncii Transilvania.

Totodată, spread-ul de dobândă, care reflectă diferenţa între dobânda la titlurile de stat pe termen lung, de 10 ani, şi dobânda pe termen scurt, s-a majorat cu 2,5%, la 1,02 puncte procentuale.

“Considerăm că piaţa titlurilor de stat din România va reacţiona la evoluţiile macro-financiare internaţionale, ştirile economice şi politice interne şi dinamica pandemiei pe termen scurt”, spune Andrei Rădulescu director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania.

În prima săptămână din decembrie, Ministerul de Finanţe s-a împrumutat cu 575 milioane lei prin titluri scadente în octombrie 2030, la un cost mediu anual de 3,34%.

Pentru săptămâna viitoare Ministerul de Finanţe a programat o licitaţie cu certificate pe 12 luni în volum de 500 milioane lei şi două cu titluri scadente în octombrie 2034 şi iunie 2026 de 345 mil. lei, respectiv 690 mil. lei.

Per ansamblu, în decembrie, administraţia a programat licitaţii pe piaţa internă în volum de 5 miliarde lei, din care 500 milioane lei prin certificate pe 12 luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO