Bănci și Asigurări

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Rata de economisire a populaţiei a atins anul trecut un maxim istoric, cu o medie de 17% în ianuarie-septembrie 2020, pe fondul pandemiei, dar situaţia se va schimba în 2021, când nivelul va coborî spre 15%

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Rata de...

Autor: Roxana Rosu

12.01.2021, 17:14 1911
 Rata de economisire a crescut semnificativ anul trecut la nivelul populaţiei, cu o medie de 17% în ianuarie-septembrie 2020, nivel maxim istoric, dar situaţia se va schimba în 2021, când media va coborî spre 15%, este de părere Andrei Rădulescu, director ANaliză Macroeconomică la Banca Transilvania.
 
”Pe termen scurt ne aşteptăm la consolidarea ratei de economisire la nivelul populaţiei la valori ridicate, pe fondul persistenţei pandemiei, aspect parţial contrabalansat de startul campaniei de vaccinare şi de implementarea unui mix relaxat fără precedent de politici economice. Cu toate acestea, pentru anul 2021 prognozăm scăderea ratei de economisire la nivelul populaţiei, evoluţie determinată de perspectivele de controlare a pandemiei (cu impact pozitiv pentru indicatorii de încredere) şi de continuare a unui mix relaxat de politici economice”.
 
Evoluţia înregistrată anul trecut la nivel local a fost convergentă cu cele înregistrate la nivel mondial şi european, fiind influenţată de unda de panică determinată de incidenţa pandemiei şi de implementarea unui mix relaxat fără precedent de politici economice (după declanşarea crizei sanitare).
 
În România, rata de economisire la nivelul populaţiei a înregistrat un nivel mediu de 16.9% în perioada ianuarie-septembrie 2020, în creştere cu 2.3 puncte procentuale raportat la media anului 2019. În acelaşi timp, în zona euro, media a fost la 19.5% (nivel record) , în majorare cu 6.7 puncte procentuale comparativ cu media din 2019.
 
De asemenea, în SUA rata de economisire înregistrat un nivel mediu de 17.1% (maxim istoric) , în majorare cu 9.6 puncte procentuale raportat la media din anul 2019.
 
”În scenariul Băncii Transilvania, rata medie anuală de economisire la nivelul populaţiei s-ar putea diminua spre niveluri de 15% în România, 13.8% în Zona Euro şi 9.3% în SUA în 2021”, a mai spus Andrei Rădulescu..

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO