Bănci și Asigurări

Andrei Rădulescu, Director Analiză Macroeconomică BT: BNR ar putea majora astăzi dobânda de referinţă la 2,5%

Andrei Rădulescu, Director Analiză Macroeconomică BT:...

Autor: Cristina Bellu

04.04.2018, 10:40 153

Banca centrală ar putea continua ciclul monetar post criză printr-o nouă majorare a ratei de dobândă de referinţă, pe fondul decalajului dintre inflaţie şi nivelul ţintit, al evoluţiei economiei la un ritm peste potenţial şi pe fondul acumulării de tensiuni din perspectiva echilibrului macroeconomic, menţionează o analiză a Băncii Transilvania.

“Astăzi va avea loc a treia şedinţă de politică monetară din 2018. Considerăm că este ridicată probabilitatea ca BNR să continue ciclul monetar post-criză, prin majorarea ratei de dobândă de referinţă de la 2,25% la 2,50%, date fiind decalajul dintre inflaţie şi nivelul ţintit, evoluţia economiei la un ritm peste potenţial şi acumularea de tensiuni din perspectiva echilibrului macroeconomic.” spune  Andrei Rădulescu, Director Analiză Macroeconomică, Banca Transilvania.    

BNR a iniţiat în acest an ciclul de înăsprire a politicii monetare majorând dobânda-cheie de două ori. În prima şedinţă de politică monetară din 2018, din ianuarie, boardul BNR a decis să reia surprinzător ciclul de majorare a dobânzii-cheie după o pauză de un deceniu, rata urcând de la 1,75% până la 2%, iar în februarie dobânda-cheie a fost majorată din nou, până la 2,25%.

Cele mai multe estimări ale economiştilor indică un nivel al dobânzii de politică monetară în intervalul 3% - 3,5% la finele lui 2018.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO