Bănci și Asigurări

Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania: Ratele de dobândă pe piaţa titlurilor de stat din România au crescut, pe fondul intensificării riscurilor la adresa stabilităţii financiare

Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania:...

Autor: Roxana Rosu

31.10.2017, 12:07 397

Ratele de dobândă pe piaţa titlurilor de stat din România au crescut săptămâna trecută, pe fondul intensificării riscurilor la adresa stabilităţii financiare pe termen mediu, iar estimările pe termen scurt indică reacţii ale curbei randamentelor la climatul din pieţele internaţionale de titluri de stat şi la ştirile economice şi politice interne, comentează Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania.

Rata de dobândă pe scadenţa 10 ani, barometru pentru costul de finanţare în economie, a atins cel mai ridicat nivel din toamna anului 2014.

Pe plan general, managerii previzionează un ritm moderat de creştere în industrie, comerţ şi servicii şi scădere în construcţii în T4, într-un context caracterizat prin majorarea generalizată a preţurilor. De asemenea, piaţa creditului a accelerat în septembrie, fiind înregistrat un nivel record (232.7 miliarde RON), evoluţie influenţată de majorarea cererii în contextul finalului perioadei banilor ieftini.

Pe de altă parte, numărul firmelor intrate în insolvenţă a urcat cu 7.6% an/an în primele nouă luni ale anului, confirmându-se climatului investiţional dificil.

”Nu în ultimul rând, statul a semnalat o intervenţie mai agresivă în economie în 2018 (inclusiv prin reducerea contribuţiei la pilonul II de pensii de la 5.1% la 3.7% din salariul brut), ceea ce a contribuit la creşterea percepţiei de risc privind stabilitatea macro-financiară”, a mai spus economistul BT.

În acest context, rata de dobândă la titlurile de stat pe scadenţa 10 ani a crescut cu 2,7% la 4,34% săptămâna trecută, maximul din septembrie 2014 (plus 24,4% de la începutul anului). Spread-ul de dobândă a urcat cu 4,5%, la 2,56 puncte procentuale.

În octombrie Ministerul de Finanţe a respins ofertele băncilor la toate licitaţiile. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO