Bănci și Asigurări

Animatie pe o piata deja aglomerata: cine mai pariaza pe romanul nebancarizat?

26.04.2004, 00:00 26



Dupa un an 2003 fara intrari de noi institutii de credit pe piata, anul 2004 se arata deja mai animat din acest punct de vedere. Expansiunea austriaca in sistemul financiar continua cu un nou val. Din Ungaria, OTP Bank a gasit intrarea pe piata romaneasca prin preluarea Robank, intentionand sa-si construiasca o pozitie cat mai solida.



Anunturile oficiale privind scoaterea la vanzare a inca unui pachet din actiunile Bancii Comerciale Romane, precum si decizia politica privind pregatirea privatizarii CEC in 2005, au trezit interesul unor mari grupuri bancare interesate - in sfarsit - sa-si faca intrarea in Romania. Iar cea mai mare supriza o constituie - conform unor surse oficiale - decizia uneia din cele mai importante banci spaniole de a se uita spre piata romaneasca, cu atat mai mult cu cat puternicele institutii financiare iberice au ocolit pana acum in totalitate zona Europei Centrale si de Est.



Printre potentialii investitori interesati de CEC se anunta o alta mare banca austriaca - Erste Bank. Grupul german HVB a confirmat deja oficial intentia de a cumpara 25% din BCR.





Liderul pietei ungare vine in Romania



Piata bancara romaneasca, impartita intre 38 de jucatori, dar cu active de nici 15 miliarde de euro, se imbogateste in perioada urmatoare cu inca doua noi institutii de credit, ambele din Austria: Porsche Bank, specializata in credite auto, si banca pentru locuinte a grupului Raiffeisen, care nu are inca o denumire oficiala.



Surse bancare afirma ca, pana la sfarsitul anului, ar putea aparea un al treilea nou jucator. Banca ungureasca OTP este pe punctul de a finaliza tranzactia de preluare a Robank. OTP este cea mai mare banca comerciala din Ungaria. Institutia ungara si-a extins recent activitatea in Slovacia si Bulgaria. In trimestrul al treilea din 2003, capitalul propriu al OTP atinsese pragul de un miliard de euro, un nivel la care institutia aspira abia in luna mai 2004, cand Ungaria va adera la Uniunea Europeana.



Intentiile OTP de a intra pe piata romaneasca sunt mai vechi. Astfel, in 2002, OTP a esuat in incercarea de preluare a Bancii Comerciale Romane, dar conducerea institutiei ungare si-a pastrat interesul de a patrunde pe piata romaneasca, fie printr-o achizitie, fie prin lansarea unui proiect inceput de la zero. Astfel, a tatonat proiectul de preluare a Bancii Transilvania, dar si al Bancii Romanesti. Pana la urma a ramas in vizor RoBank. Aceasta este o banca de talie mica, cu o cota de piata de circa 0,8%. Anul trecut, a obtinut un profit net de 119 miliarde de lei, in scadere cu 36,4% fata de rezultatul raportat pentru 2002.





Al doilea val austriac



Porsche Bank, subsidiara a holdingului austriac Porsche, a obtinut de la BNR licenta de banca universala, insa se va concentra, dupa cum ii este specificul, pe servicii de finantare a contractelor de cumparare a autovehiculelor comercializate de firma Porsche Romania - importator al marcilor Volkswagen, Audi, Posche, Skoda si Seat. In consecinta, ar putea avea de suferit afacerile bancilor care acorda deja credite pentru cumpararea marcilor amintite. La sfarsitul lui 2002, Porsche Bank avea active bilantiere de 906 milioane de euro si inregistra un profit de 26.000 de euro.



Infiintata in 1966, cu sediul central la Salzburg, Porsche Bank s-a extins din 1994 in tari ale Europei Centrale si de Est in care Porsche Holding facea comert auto - Ungaria, Slovenia, Slovacia, Croatia si Romania - prin firma Porsche Leasing. Porsche Leasing finanteaza aproape jumatate din vanzarile celor cinci marci auto in Romania. Pachetele financiare ale bancii includ si asigurari auto.



La randul sau, banca pentru locuinte a grupului Raiffeisen va fi prima institutie financiara infiintata conform Legii 541/2002 privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ. Actionarii bancii sunt, in proportii egale, Raiffeisen Bank Romania, Raiffeisen Bausparkasse Austria - compania mama, de profil, si banca germana Schwabische Hall, specializata, de asemenea, in sisteme de ecomisire si creditare pentru locuinte. Un proiect de institutie asemanatoare, in care urma sa fie implicat CEC, este blocat de mai multa vreme din diferite ratiuni, fara un orizont de reactivare.



Pentru prima data oficialii grupului austriac au vorbit despre acest proiect in toamna anului trecut. La vremea respectiva Rasvan Radu, vicepresedintele Raiffeisen Bank Romania, responsabil cu divizia de retail, spunea pentru ZF ca "piata creditului imobiliar este un domeniu de interes pentru noi, face parte din politica grupului mama de dezvoltare a afacerilor din Romania si in acelasi timp din politica de extindere a Raiffeisen Bank Romania pe piata de retail". Mecanismul dupa care va functiona noua societate este reglementat de legea privind functionarea caselor de economii in domeniul locativ.



Persoanele care doresc sa cumpere, sa construiasca sau sa modernizeze o locuinta vor putea obtine credite ipotecare cu conditia ca in prealabil, o perioada intre 3-5 ani, sa fi economisit la aceasta institutie o parte din valoarea creditului. Suma economisita va trebui sa reprezinte intre 30-50% din valoarea imprumutului solicitat, iar creditul va fi luat cu o dobanda fixa pe toata perioada.



O afacere similara au incercat sa porneasca in aceasta vara si CEC impreuna cu banca de economii germana LBS Bayerische Landesbausparkasse, dar in acest moment proiectul este blocat.



Piata creditului ipotecar a inregistrat in ultimul an un salt vizibil, fapt speculat si de bancile de pe piata romaneasca care s-au ingramadit sa ofere credite imobiliare, si mai nou ipotecare, in conditii mult relaxate. Potentialul acestei piete este estimat la mai multe miliarde de euro, pe termen mediu.





Se imbogateste arhitectura pietei



Si astfel, piata bancara urmeaza sa-si dezvolte arhitectura cu doua segmente noi de specializare, care ar mai putea scoate din amorteala piata financiara in ansamblu. Ramane insa problema unei piete bancare dezechlibrate, in care numai doua institutii concentreaza o felie mare, de aproape 45% din total, iar nu mai putin de 22 de jucatori traiesc din cote de piata mai mici de 1%. Sapte banci, majoritatea subsidiare ale unor mari grupuri internationale, se multumesc cu cote cuprinse intre 2 si 5%, desi multe anunta proiecte ambitioase care ar trebui sa le duca spre un confortabil 10% - tinta insa imposibil de atins de toti pretendentii, chiar daca BCR si-ar mai vedea subtiata felia de circa 30% din piata.



Desi exista un numar foarte mare de banci foarte mici, in momentul de fata nu este cunoscut nici un proiect de consolidare, fie prin fuziuni, fie prin preluari. Singurul posibil subiect de achizitie ramane Robank, dupa ce Banca Tiriac a renuntat la cautarea unui investitor.



Potrivit datelor detinute de BNR, chiar si jucatorii cei mai mici raporteaza situatii financiare care exclud varianta disparitiei de pe piata prin faliment. Asa ca, deocamdata, urmeaza o noua crestere a numarului de competitori, si nu o consolidare, despre care se vorbeste de mai multi ani. Ramane de vazut daca ritmul de crestere a pietei va asigura suficient spatiu de manevra si de specializare, astfel incat sa poata rezista cei circa 40 de jucatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO