Bănci și Asigurări

ANPC: Băncile nu afişează valoarea nominală a comisioanelor pentru că ar presupune modificări IT şi costuri

ANPC: Băncile nu afişează valoarea nominală a...

Autor: Liviu Popescu

28.09.2015, 00:07 268

Băncile afişează în prezent co­mi­sioa­nele pentru tranzacţiile la banco­mate doar în valoare procentuală de­oarece afişarea în termeni nominali ar presupune costuri ma­jo­re deter­minate de modi­ficarea sistemelor in­for­ma­tice ale băncilor, care ar putea fi transferate ulte­rior către consu­matori, au ex­plicat la solicitarea ZF re­prezentanţii Auto­ri­tăţii Na­ţionale Pentru Protec­ţia Consu­matorului (ANPC).

„În momentul de faţă ordinul este implementat într-o formă care să nu implice costuri majore care ar pu­tea fi transferate către con­su­matori. Analizăm care este momentul opor­tun pentru a veni cu completări la ordin în aşa fel încât consumatorii să fie informaţi com­plet, corect şi precis asupra comisioa­nelor care li se percep.“

Băncile au fost obligate din luna martie a acestui an să afişeze pe ecra­ne­le bancomatelor mesaje privind co­misioanele percepute pentru tran­zac­ţiile cu car­durile, operaţiuni ca­re ge­nerează venituri de 50-60 de milioane de euro anual pentru bănci, potrivit unor calcule ZF.

Clienţii locali retrag anual circa 120 de mi­liar­de de lei (27 mld. euro) de la bancomatele băncilor, iar la un co­mi­sion mediu de 0,2% rezultă că in­stituţiile de credit încasează anual apro­ximativ 250 de milioane de lei (57 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO