Bănci și Asigurări

Anul financiar începe cu dreptul: leul îşi revine, bursa creşte, iar statul se împrumută mai ieftin

Anul financiar începe cu dreptul: leul îşi revine, bursa creşte, iar statul se împrumută mai ieftin

Autor: Razvan Voican

14.01.2013, 00:07 1436

Leul şi titluri de stat româneşti au reintrat pe radarele investitorilor străini, licitaţiile organizate de Ministerul Finanţelor fiind din ce în ce mai aglomerate în ultimele săptămâni în urma refacerii apetitului nerezidenţilor pentru piaţa locală.

Anul a început bine şi la bursă, unde semnalele de debut au întrecut orice aşteptări tot pe seama capitalului străin. Încă o confirmare a faptului că mişcările banilor nu sunt conduse atât de fundamente, cât de percepţii.

Decisivă a fost încheierea crizei politice, însă şi contextul extern joacă un rol important în această schimbare de atitudine a străinilor, lichiditatea fiind de-a dreptul abundentă pe pieţele externe. Întoarcerea capitalului spre România i-a făcut pe analişti să-şi schimbe radical previziunile legate de cursul leu/euro, care este văzut acum coborând spre 4,35 lei/euro. În acelaşi timp, randamentele obligaţiunilor

de stat pe trei ani sunt aşteptate să coboare sub pragul de 6% pe an. Economia nu dă mari semne de revenire, iar creşterea estimată pentru anul acesta se situează la mai puţin de 2%, însă cu toate acestea bani noi intră pe bursă, ridicând rapid preţurile în numai două săptămâni.

Rămâne de văzut dacă întoarcerea fluxurilor de capital se va consolida, premisele fiind favorabile mai ales dacă marile agenţii de rating aşteptate lunile următoare la Bucureşti vor da semnale pozitive. Mai rămâne ca această schimbare de sentiment al nerezidenţilor să se propage şi în economia locală.

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO