Bănci și Asigurări

Anul începe prost pentru Italia: BCE ”naţionalizează” în forţă o bancă italiană în încercarea de a ţine sub control sistemul bancar, care în orice moment poate să se prăbuşească sub povara creditelor neperformante

Anul începe prost pentru Italia: BCE...
02.01.2019, 16:43 2385

Banca Centrală Europeană a luat măsuri fără precedent în plasarea băncii italiene Banca Carige în administrare temporară, o măsură care ar putea anunţa o vânzare sau o fuziune. Administratorii şi trei membri din comisia de supraveghere se vor focaliza pe reducerea riscurilor din bilanţ şi găsirea unui posibil partener pentru bancă, potrivit unui anunţ al Carige, scrie Bloomberg.

Banca Centrală Europeană a anunţat creditorul în repetate rânduri că o fuziune ar putea fi o opţiune bună pentru rezolvarea problemelor financiare. Mişcarea ridică întrebări despre cine ar vrea să fuzioneze sau să cumpere o bancă cu probleme nerezolvate de capital, investitori care se  luptă între ei şi acţiuni care s-au prăbuşit la o fracţiune din valoarea anterioară.

Băncile italiene, lovite de scăderea valorii titlurilor de stat, s-ar putea să nu aibă apetit pentru şi mai mult risc. Unii analişti sugerează că guvernul italian ar putea fi obligat să intervină.

”Nu pare să existe dorinţă politică, sau capacitate, pentru a injecta bani să salveze Carige. În acelaşi timp, nu este niciun cavaler în armură care să preia operaţiunile băncii”, a spus Jakub Lichwa, strateg pe credit la Royal Bank of Canada. Pe măsură ce datoria băncilor italiene creşte, toate băncile caută să îşi menţină propriile finanţe în linie dreaptă. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO