Bănci și Asigurări

Anunţ important al directorului FNGCIMM, Dumitru Nancu: Pregătim o schemă de garantare a scrisorilor de garanţii bancare, pentru a susţine companiile în urma falimentului City Insurance

Anunţ important al directorului FNGCIMM, Dumitru Nancu:...

Autor: Cristina Bellu

04.05.2022, 13:50 689

Dumitru Nancu, director general al Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), spune că instituţia lucrează la o soluţie de garantare a scrisorilor de garanţii bancare în contextul în care, odată cu prăbuşirea City Insurance, multe firme încep să prezinte dificultăţii în accesarea fondurilor, pentru că trebuie să prezinte o scrisoare de garanţie bancară pentru bună execuţie.

“La solicitarea mediului de afaceri gândim o schemă de garantare a scrisorilor de garanţii bancare. Odată cu prăbuşirea City Insurance, foarte investitori, mai ales pe programele de investiţii, întâmpină dificultăţii de accesare pentru că trebuie să prezinte o scrisoare de garanţie bancară pentru bună execuţie. Avem IMM-uri unde se percepe 10% din factură, pe scrisoare de bună execuţie. O investiţie poate să se întindă pe zece ani. Peste zece ani, cei 10%, cu inflaţia actuală de două cifre, reprezintă o sumă”, a spus Dumitru Nancu în cadrul evenimentului ZF/First bank  „Cum putem folosi expertiza businessului american în România” .

El a precizat că plafonul iniţial al programului va fi din surse proprii.

“Anul acesta am observat că din 61 de miliarde de lei credite noi acordate de bănci, 22 de miliarde sunt garantate de către FNGCIMM, adică o treime. 17 miliarde de lei vin din garanţii de stat, iar diferenţa vine din garanţiile pe care le avem noi, din surse proprii şi surse în administrare unde, spre deosebire de 2020 şi anii anteriori, la nivelul anului 2021 observăm o creştere a garanţiilor acordate din sursele proprii ale fondulului”, a explicat Dumitru Nancu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO