Bănci și Asigurări

Anunţ-şoc: Grecii de la Alpha Bank nu mai ştiu când şi cum vor fuziona cu Eurobank

Anunţ-şoc: Grecii de la Alpha Bank nu mai ştiu când şi cum vor fuziona cu Eurobank

Autor: Razvan Voican

30.01.2012, 13:09 4337

Mult-aşteptata fuziune dintre băncile elene Alpha Bank şi Eurobank, care ar fi urmat să conducă la crearea unei bănci de locul trei după active pe piaţa românească - Alpha-Bancpost, riscă să eşueze după ce Alpha a anunţat astăzi că din cauza situaţiei macroeconomice din Grecia care afectează direct sectorul bancar, nu mai poate indica un calendar privind încheirea procesului de unificare a celor două bănci şi nici cum se va derula acesta.

Acţiunile celor două bănci au fost suspendate luni pe bursa de la Atena. Înainte de oprirea tranzacţiilor, Alpha Bank se afla în creştere cu 9,4%, ca urmare a aşteptărilor pentru o schimbare în favoarea acesteia a termenilor fuziunii. EFG Eurobank se afla în declin cu 0,25%.

Alpha Bank face trimitere la "planul de implicare a sectorului privat", prin care investitorii în obligaţiuni elene, în frunte cu băncile, sunt chemaţi să accepte ştergeri masive ale datoriilor publice.

Partenerii de la Eurobank, care controlează în România Bancpost, au ieşit în schimb cu un mesaj diferit, în care afirmă că se consultă cu Alpha în vederea încheierii procesului de fuziune "cât mai curând posibil".

"Considerăm că nu sunt motive pentru a întârzia finalizarea fuziunii", afirmă reprezentanţii EFG Eurobank. La rândul lor, reprezentanţii Alpha s-au mulţumit să le transmită investitorilor că de îndată ce vor apărea elemente clare privind situaţia din Grecia, vor reveni cu informaţii suplimentare.

Fuziunea fusese anunţată de la sfârşitul lunii august 2011, însă realizarea acesteia a fost tărăgănată, fiind necesară convocarea de mai multe ori a adunărilor generale ale acţionarilor pentru aprobarea planului de consolidare care ar crea cea mai mare bancă din Grecia.

Săptămâna trecută, Consiliul Concurenţei din Grecia a reuşit să finalizeze evaluările necesare şi şi-a dat în cele din urmă acordul pentru fuziune, cu anumite rezerve legate de unele nişe de piaţă. Cu toate acestea, Alpha a făcut astăzi un anunţ-surpriză prin care lasă sub semnul întrebării dacă şi când va mai avea loc fuziunea cu Eurobank. În urma anunţului Alpha Bank care lasă în incertitudine fuziunea cu Eurobank, acţiunile Alpha au sărit cu peste 9% pe bursa de la Atena, în timp ce titlurile Eurobank - percepută ca având o situaţie mai fragilă, au scăzut cu 0,25%.

Criza fără precedent care macină Grecia de trei ani a lovit în plin băncile elene. Dacă fuziunea Alpha-Eurobank pică, revine în forţă spectrul naţionalizării cel puţin a uneia dintre cele două bănci.

Alpha Bank a fost în mod constant reticentă la fuziuni, iar proiectul cu Eurobank a fost privit cu suspiciune de la început de către mai mulţi observatori.

La începutul lui 2011 Alpha a primit o propunere de fuziune amicală din partea National Bank of Greece, însă a respins-o ca "propunere nesolicitată".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO