Bănci și Asigurări

Anunţ surpriză de la Finanţe: Pilonul II se desfiinţează. Ce se întâmplă cu banii de pensii? Reacţia lui Dragnea despre declaraţia ministrului de Finanţe Ionuţ Mişa: ”O prostie!”

Anunţ surpriză de la Finanţe: Pilonul II se...

Autor: Mediafax, Anelis Baciu

29.06.2017, 14:30 28258

UPDATE: Liderul PSD Liviu Dragnea a fost întrebat, joi, înainte de a intra în sala de plen reunit unde urmează a se da votul de învestitură pentru Cabinetul Tudose, despre desfiinţarea pilonului II de pensii, anunţată de ministrul propus pentru Finanţe, Ionuţ Mişa, el răspunzând: „O prostie!”.

Pilonul II de pensii se va desfiinţa, iar banii se vor întoarce la cei care au cotizat, aceştia având posibilitatea de a opta pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru pilonul III de pensii, a declarat, joi, Ionuţ Mişa, după validarea sa în funcţia de ministru al Finanţelor.

Ce este Pilonul II de pensii, câţi bani s-au strâns şi câţi români contribuie. DIFERENŢELE între Pilonul I, II şi III

“Pilonul II de pensii se va desfiinţa, iar banii se vor întoarce la cei care au cotizat, aceştia având posibilitatea de a opta pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru pilonul III de pensii. Vor opta între stat şi privat”, a declarat Ionuţ Mişa.

Acesta a spus că măsura ar urma să intre în vigoare spre sfârşitul anului.

Liderii coaliţiei de guvernare, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, au fost întrebaţi, joi, dacă există tensiuni în interiorul coaliţiei, în legătură cu măsurile incluse în noul program de guvernare.

"Ne-am certat pe cravate, da", a răspuns Dragnea, ironic, evitând să facă alte declaraţii.

Întrebat dacă a fost informat în legătură cu modificările din programul de guvernare, Tăriceanu a evitat să răspundă.


 

Pilonul II de pensii se va desfiinţa, iar banii se vor întoarce la cei care au cotizat, aceştia având posibilitatea de a opta pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru pilonul III de pensii, a declarat, joi, Ionuţ Mişa, după vaidarea sa în funcţia de ministru al Finanţelor.

“Pilonul II de pensii se va desfiinţa, iar banii se vor întoarce la cei care au cotizat, aceştia având posibilitatea de a opta pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru pilonul III de pensii. Vor opta între stat şi privat”, a declarat Ionuţ Mişa.

Acesta a spus că măsura ar urma să intre în vigoare spre sfârşitul anului.

Peste 6,8 milioane de români sunt obligaţi să contribuie la pensia privată obligatorie cu 5,1% din salariul brut, iar din 2008 până în prezent circa 33 miliarde de lei, echivalentul a 7 miliarde de euro s-au strâns în conturi. La finalul lunii decembrie a anului trecut fiecare participant avea în medie doar 4.719 lei în contul de pensie, echivalentul a 1.039 euro, sumă insuficientă pentru a asigurarea unui venit decent la bătrâneţe.

Circa 1,4 milioane de persoane aveau în cont o sumă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei, în timp ce doar 830.000 de persoane, adică doar 12% din participanţi aveau peste 10.000 de lei în contul de pensie privată.

Pensia III sau pensia privată obligatorie a fost introdusă în anul 2008, în mod obligatoriu pentru toate persoanele angajate care aveau la acel moment până în 35 de ani, şi în mod opţional pentru persoanele care aveau la momentul respectiv între 35 şi 45 de ani.

Pilonul I al sistemului de pensii este reprezentat de pensia primita de la stat. Contributia la acest pilon este obligatorie

Pilonul III sau pensia privata facultativa este optionala. Circa 400,000 de romani contribuie la uun fond de pensii facultativ. Pensia facultativă Pilon III este destinată creşterii resurselor financiare disponibile la vârsta pensionării. Spre deosebire de „pensiile private obligatorii” (Pilonul II), legislaţia privind pensiile facultative (Pilon III) nu condiţionează participarea la fondurile de pensii facultative în funcţie de vârstă, oricine având posibilitatea să contribuie la un fond de pensii facultative cu până la 15% din veniturile brute realizate lunar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO