Bănci și Asigurări

Se anunţă schimbări majore în sistemul bancar al Ungariei: a doua cea mai mare bancă din sistem s-ar putea naşte prin fuziunea unor instituţii financiare controlate de oamenii premierului Viktor Orban

Guvernatorul băncii naţionale maghiare Gyorgy Matolcsy: 

La o comparaţie internaţională, Premierul Ungariei Viktor Orban sistemul nostru bancar operează cu costuri destul de mari şi este scump. Un mod de a îmbunătăţi eficienţa este consolidarea. De aceea văd în viitor posibilitatea ca anumite instituţii locale să fuzioneze

Guvernatorul băncii naţionale maghiare Gyorgy Matolcsy: La o comparaţie internaţională, Premierul Ungariei Viktor Orban sistemul nostru bancar operează cu costuri destul de mari şi este scump. Un mod de a îmbunătăţi eficienţa este consolidarea. De aceea văd în viitor posibilitatea ca anumite instituţii locale să fuzioneze

Autor: Bogdan Cojocaru

21.03.2019, 21:55 517

Partidul la putere vrea să aducă cel puţin 50% din sistemul bancar local în mâini maghiare.

La începutul lunii martie, guvernatorul băncii naţionale maghiare Gyorgy Matolcsy, un aliat de nădejde al premierului Viktor Orban, a declarat că în sistemul bancar local este suficient spaţiu pentru fuziuni. Apoi, recent, CEO-ul uneia  dintre cele mai mari instituţii de credit ungare şi prieten al premierului a sugerat că va încerca să cumpere o bancă scoasă la vânzare de guvern. O astfel de fuziune ar putea crea a doua cea mai mare bancă din Ungaria. Dacă seria achiziţiilor continuă cu o altă bancă deţinută de un om de afaceri din cercurile apropiate ale partidului de guvernământ, entitatea nou-creată va ajunge să rivalizeze direct cu OTP, liderul sectorului, însă unul necontrolat de stat.

CEO şi preşedinte al Takarekbank, Jozsef Vida a făcut într-o emisiune la postul de radio InfoRadio Arena o serie de comentarii care lasă de înţeles că Takarek Group va face o ofertă pentru preluarea Budapest Bank, scrie Portfolio.hu. Guvernul maghiar a cumpărat Budapest Bank de la divizia financiară a General Electric în 2015 pentru echivalentul a 615 milioane de euro. În luna ianuarie a acestui an, premierul Orban a dat instrucţiuni cabinetului său să discute cu băncile care ar putea cumpăra Budapest Bank la un preţ cel puţin egal cu cel plătit de stat, notează Reuters.

Partidul de guvernământ FIDESZ şi-a stabilit ca misiune să aducă cel puţin 50% din sistemul bancar local în mâini maghiare. Cu mai multe bănci ajunse prin diverse mecanisme sub tutela statului sau a aliaţilor partidului aflat la guvernare, misiunea este îndeplinită. De Budapest Bank este interesat şi grupul austriac Erste Group şi de aceea pe piaţă se speculează că banca va fi dată unui cumpărător local. Ministrul responsabil cu activele statului, Andrea Bartfai-Mager, colegă cu guvernatorul băncii centrale Gyorgy Matolcsy în consiliul monetar al instituţiei, ar trebui să-l informeze pe Orban despre rezultatele discuţiilor până pe 30 iunie. Presa maghiară scrie că Bartfai-Mager este subalterna directă a premierului şi face parte dintr-un guvern paralel controlat de acesta. În comentariile sale de la radio, Vida a descris Budapest Bank prin cuvântul „leany“, care se poate traduce prin „fată“, „subsidiară“, dar şi „frumoasă“. O fuziune între Takarek Group şi Budapest Bank ar produce, potrivit datelor din 2017, o entitate cu o balanţă contabilă de peste 3.000 de miliarde de forinţi (9,5 miliarde euro). Dacă Takarek preia şi MKB, o bancă salvată de guvern de la faliment şi reprivatizată, grupul astfel format va avea o balanţă mai mare de 5.000 de miliarde de forinţi. Spre comparaţie, pentru OTP indicatorul este de 7.700 miliarde forinţi.

Însă în funcţie de portofoliul de credite, fuziunea triplă ar crea o bancă mai mare decât OTP, în timp ce o fuziune doar între Takarek Group şi Budapest Bank ar crea a doua bancă în funcţie de mărime din ţară. La portofoliul de depozite, OTP ar fi de nedepăşit - fuziunea triplă ar crea doar a doua bancă din ţară (şi una dublă la fel). La începutul acestei luni, Matolcsy, pe care Orban l-a descris ca mâna lui dreaptă, a declarat că în sistemul bancar din Ungaria este suficient spaţiu pentru consolidări în condiţiile în care piaţa poate susţine doar 5-6 jucători mari. 

„La o comparaţie internaţională, sistemul nostru bancar operează cu costuri destul de mari şi este scump. Un mod de a îmbunătăţi eficienţa este consolidarea. De aceea văd în viitor posibilitatea ca anumite instituţii locale să fuzioneze“, a spus Matolcsy. Cele mai mari bănci din Ungaria sunt OTP, K&H, subsidiara locală a grupului belgian KBC, Takarek, companie locală, Raiffeisen şi Erste din Austria şi UniCredit şi Intesa Sanpaolo din Italia.

Takarek Group, alcătuit din cooperativele de economii ale ţării, a aprobat în toamna anului trecut o startegie pe cinci ani care deschide calea fuzionării unităţilor sale şi naşterea unei bănci universale, notează Bne Intellinews. Încă de atunci se specula că Takarekbank, Budapest Bank şi MKB şi-ar putea uni forţele pentru a crea una dintre cele mai mari bănci comerciale din Ungaria. Instituţia ar deveni un concurent direct al OTP, condusă de Sandor Csanyi, „bancherul oligarhilor“ unguri pe care Orban nu-l poate controla.

Istoria Takarek Group începe în urmă cu şase ani, când banca de ipoteci FHB şi preşedintele ei Zoltan Speder au primit misiunea de a organzia integrarea fragmentatului sector al cooperativelor de economii ale ţării, sprijinite de guvern. După mai multe falimente, guvernul a reformat sistemul şi a injectat în el capital de 421 de milioane de euro pentru a-l aduce la nivelul standardelor de capital ale UE şi pentru a crea sinergii. Aceste manevre ale Budapestei au fost criticate ca fiind anticoncurenţiale.

Reţeaua de cooperative de economii, alcătuită în prezent din circa 100 de bănci locale cu peste 1.500 de filiale şi peste un milion de clienţi mai ales din zona rurală a Ungariei, a jucat un rol important în eforturile guvernului de a aduce peste 50% din sectorul bancar în mâini locale. Fost vice-CEO la OTP, Speder a părăsit cea mai mare bancă a ţării în 2006, după 15 ani de colaborare, din cauza unor dispute cu şeful său Sandor Csanyi. A cumpărat o participaţie la FHB în 2007 cu scopul de a transforma compania într-o instituţie financiară nouă, puternică. În vara anului 2016, norocul s-a schimbat, iar Speder a căzut din graţiile lui Orban şi ale partidului acestuia. Premierul are obiceiul de a rupe relaţiile cu prietenii vechi şi de a-i înlocui cu alţii noi.

Între  timp, FHB a devenit a doua bancă listată ca mărime din Ungaria, iar preşedintele ei, Speder, a devenit victima unei campanii duse de media aservită guvernului. Poliţia a efectuat percheziţii la birourile FHB şi la alte companii cu care bancherul avea legături.

Din cauza presiunilor, în octombrie 2016 acesta şi-a dat demisia şi şi-a vândut aproape toată participaţia deţinută la FHB. Apoi a renunţat şi la imperiul său media. FHB a fost înlăturată din rolul de supraveghetor al cooperativelor de economii ale ţării. Takarekbank, banca centrală a procesului de integrare, a preluat FHB în 2017 şi a delistat acţiunile acesteia de la Bursa de la Budapesta. Preluarea a fost sprijinită de guvern.

Takarek Group este alcătuit din 12 cooperative de economii, din două bănci regionale şi din Takarek Commercial Bank (fosta FHB). Fuziunea lor într-o singură bancă universală ar trebui să fie gata până în 2020. Entitatea astfel creată se va numi MTB şi va avea cea mai mare reţea de filiale din ţară, potrivit presei de stat.

Vida, CEO-ul Takarekbank, este o  figură binecunoscută în cercurile de afaceri ale Fidesz. Banca sa are o relaţie de afaceri foarte strânsă cu companiile lui Lorinc Meszaros, oligarch maghiar care ar administra afacerile premierului Orban. În schimbul acestei colaborări, Vida a fost numit şeful mai multor firme deţinute de fostul primar din Felcsut, satul copilăriei lui Orban.

În ceea ce priveşte MKB Bank, statul a cumpărat compania în 2014 de la BayernLB. Instituţia de credit a fost privatizată în 2016 în urma unei restructurări executate de banca naţională, unde CEO-ul Adam Balog era viceguvernator în acea perioadă. Bloomberg notează că prin procesul de privatizare, unul controversat, Meszaros a ajuns cel mai mare acţionar indirect al MKB.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO