Bănci și Asigurări

Apetit mai mare pentru credite in lei dupa volatilitatea cursului de la sfarsitul lui 2007

Apetit mai mare pentru credite in lei dupa volatilitatea cursului de la sfarsitul lui 2007

Click pentru imaginea marita

18.04.2008, 17:19 18

Apetitul populatiei pentru credite de consum in lei a inregistrat o imbunatatire sensibila in februarie, soldul urcand, in volum absolut, aproape de doua ori mai repede decat in luna precedenta.
Creditul de consum a ajuns la un sold de 58,6 miliarde de lei (echivalentul a 15,7 miliarde de euro), cu o crestere reala de 65% in ultimele 12 luni, arata datele BNR. Peste 55% din aceste imprumuturi sunt contractate in lei.
De la sfarsitul lui 2006 finantarile in valuta au fost insa mult mai dinamice decat cele in lei, iar din vara anului trecut cresterile lunare au fost alimentate preponderent de imprumuturile acordate in devize. Situatia s-a mentinut de altfel si in februarie, cu toate ca finantarile in lei au accelerat puternic. Soldul total al creditului a urcat cu echivalentul a 1,79 miliarde de lei, insa la aceasta crestere finantarile acordate in lei au contribuit cu numai 0,71 miliarde, respectiv 40%. Totusi, cresterea imprumuturilor in moneda locala a fost dubla fata de cea din ianuarie, reprezentand cel mai mare pas facut din luna noiembrie a anului trecut.
La sfarsitul lui februarie, soldul creditului de consum in lei ajunsese la 32,28 miliarde de lei (echivalentul a 8,6 miliarde de euro). In ultimele 12 luni cresterea (in termeni nominali) a fost de 43%, ritmul accelerand usor fata de ianuarie. Doar in luna februarie soldul a urcat cu 2,2%, fata de 1,1% in ianuarie.
Creditul de consum in valuta a incheiat luna februarie cu un sold de 26,32 miliarde de lei (7 miliarde de euro), in crestere cu 165%, in lei, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Soldul a urcat cu 4% in februarie, acesta fiind cel mai scazut ritm inregistrat din aprilie trecut.
Incetinirea cresterii creditului in valuta vine dupa o perioada de depreciere puternica a cursului, spre sfarsitul anului trecut. Pentru cei care obtin venituri in lei dar s-au imprumutat in valuta, cresterea euro a generat practic o scumpire a ratelor, efortul pentru rambursare crescand sensibil.
Bancherii spun ca deja au inceput sa se simta efectele cresterii cursului, in conditiile in care cei care au preferat in vara trecuta (cand euro se afla la minimele ultimilor cinci ani) sa contracteze credite mergand si pe un grad mare de indatorare, au acum probleme la rambursarea ratelor. Comparativ cu minimul atins in iulie trecut, cand cursul mediu a fost de 3,13 lei/euro, deprecierea era in februarie de peste 16%, euro inregistrand o medie zilnica de 3,65 lei.
Pe de alta parte, BNR spera ca aceste fluctuatii importante de curs sa determine clientii sa acorde mai multa atentie riscului valutar, care era in general trecut cu vederea, in conditiile in care leul se intarise aproape constant incepand din 2004. Ramane insa de vazut cat de descurajatoare va fi aceasta volatilitate a cursului, in conditiile in care dobanzile la creditele in euro raman semnificativ mai mici decat cele la lei. De altfel, bancile sunt in plin sezon de scumpire a creditului in lei, dupa ce BNR a majorat dobanda de politica monetara cu 2,5 puncte procentuale din octombrie trecut si pana in martie, ducand-o la 9,5% pe an. Pe piata exista asteptari pentru inca o majorare a dobanzii, spre 10%, in conditiile in care inflatia anualizata a urcat in martie la 8,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO