Bănci și Asigurări

Apetitul pentru tranzactionare pe piata valutara a revenit in aprilie, dupa scaderea din martie

Apetitul pentru tranzactionare pe piata valutara a revenit in aprilie, dupa scaderea din martie

Activitatea investitorilor straini pe piata locala s-a intensificat pe fondul imbunatatirii sentimentului regional

06.05.2008, 19:12 15

Volumul operatiunilor de pe piata valutara locala marcheaza astfel o revenire usoara, dupa ce coborase puternic de la inceputul anului. Daca in ianuarie media zilnica a fost de 2 miliarde de euro, volumul operatiunilor era in martie cu 20% mai mic, de numai 1,58 de miliarde de euro.
Restrangerea activitatii pe piata valutara a coincis cu o atenuare a fluctuatiilor de curs, dupa deprecierea brusca din ianuarie.
La inceputul anului leul a intrat sub o presiune puternica, marii investitori internationali pariind pe o depreciere drastica a monedei locale, pana la niveluri de curs de 4-4,2 lei pentru un euro.
Sentimentul negativ privind economia romaneasca a fost alimentat atunci de rapoartele nefavorabile ale analistilor straini, care subliniau dependenta puternica a economiei romanesti de atragerea de capitaluri din strainatate, in contextul unui deficit comercial enorm si in crestere rapida, care era tot mai putin acoperit de investitiile directe. Aceasta in contextul turbulentelor de pe pietele internationale care au dus la o restrangere puternica a lichiditatii, facand astfel accesul la finantari mult mai dificil.
Cotatiile au urcat astfel in numai cateva zile de la 3,6 la 3,8 lei pentru un euro, iar deprecierea fata de minimul ultimilor ani atins in vara trecuta ajunsese la 20%.
Cresterea cotatiilor a fost oprita atunci de o interventie energica a bancii centrale, potrivit dealerilor. BNR nu a confirmat, dar nici nu a negat aceste ipoteze, preferand sa pastreze tacerea asupra operatiunilor derulate pe piata valutara.
In conditiile in care oficialii BNR au transmis un mesaj aproape fara echivoc privind probabilitatea foarte scazuta ca euro sa atinga niveluri de 4 lei, apetitul jucatorilor straini pentru tranzactionare pe piata locala a scazut puternic. Dealerii spun ca jucatorii straini au ezitat sa mai faca plasamente pe perioade mai lungi, de teama unor noi interventii ale BNR, care ar fi determinat miscari nefavorabile de curs.
In acest context, volumele tranzactionate au coborat sensibil, piata trecand printr-o perioada de acalmie. Desi volatilitatea a scazut considerabil, euro s-a consolidat la niveluri mai inalte, cursul mediu atigand in martie cea mai ridicata valoare din ianuarie 2005.
In aprilie apetitul pentru tranzactionare a revenit, in conditiile in care sentimentul regional s-a imbunatatit.
Astfel, leul a revenit pe o tendinta de apreciere, cursul coborand la cele mai scazute niveluri inregistrate din decembrie anul trecut. Comparativ cu luna martie, volumul mediu zilnic a urcat cu aproape 10%. Potrivit estimarilor ZF, volumul total tranzactionat pe piata in aprilie s-a ridicat astfel la 36,5 miliarde de euro. Spre comparatie, in aprilie 2007 pe piata se tranzactionasera 23,3 miliarde de euro. Varful istoric a fost atins in ianuarie curent, cand tranzactiile au totalizat 41,9 mld. euro.
Volumul operatiunilor interbancare a inregistrat fluctuatii mai mici, osciland intre 600 si 730 mil. euro in ultimele luni.
Datele BNR arata ca din tranzactiile cu clientii au rezultat iesiri nete de valuta de pe piata, alimentand astfel presiuni pentru deprecierea leului.
Revenirea apetitului investitorilor internationali pentru leu a fost reflectata si de reluare emisiunilor de obligatiuni in lei de catre bancile straine. Erste Bank si Rabobank au vandut luna trecuta obligatiuni in lei, dupa o lunga perioada in care astfel de operatiuni nu mai fusesera derulate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO