Bănci și Asigurări

Aprecierea dolarului american este bună sau nu pentru economia României? Ce spun analiştii: Aprecierea dolarului afectează România pe canalul schimburilor comerciale, scumpind importurile mărfurilor cotate pe burse în dolari, dar şi la nivelul datoriei publice, guvernul plătind mai mult pentru împrumuturile în dolari

Aprecierea dolarului american este bună sau nu pentru...

Autor: Claudia Medrega

20.07.2022, 10:00 448

În ultimul an cursul de schimb leu/dolar a înregistrat o creştere cu peste 15%, cotaţia de referinţă anunţată ieri de BNR fiind de 4,8195 lei/dolar l Faţă de nivelul de la final de 2021, creşterea cursului leu/dolar este de circa 10% În sectorul bancar nu sunt aşteptate efecte nefavorabile importante ale creşterii cursului leu/dolar, creditarea în dolari fiind foarte redusă Ministerul Finanţelor a împrumutat pe pieţele externe 1,75 mld. dolari în luna mai, după ce pe 19 ianuarie a mai atras 2,1 mld. dolari.

Aprecierea dolarului pe pieţele internaţionale în raport cu euro începe să dea bătăi de cap în regiune şi are efecte nefavorabile şi pe piaţa românească, în special pe canalul schimburilor comerciale - în condiţiile în care importurile mărfurilor cotate pe burse în dolari devin mai scumpe, la nivelul inflaţiei - care va continua să crească, precum şi la nivelul datoriei publice - guvernul urmând să plătească mai mult pentru rambursarea obligaţiunilor în dolari.

Iar România este vulnerabilă din cauza deficitelor gemene mari - deficitul bugetar şi deficitul de cont curent, în timp ce datoria publică tot creşte, depăşind 600 mld. lei în luna aprilie. În ultimul an cursul de schimb leu/dolar a înregistrat o creştere cu peste 15%, cotaţia de referinţă anunţată ieri de BNR fiind de 4,8195 lei/dolar.  Faţă de nivelul de la final de 2021, creşterea cursului leu/dolar este de circa 10%. Comparativ, cursul leu/euro a crescut faţă de iulie 2021 cu doar 0,3%, la 4,9395 lei/euro. La finalul săptămânii trecute cursul de schimb leu/dolar a ajuns la un nivel apropiat de cursul leu/euro, în condiţiile în care, pe pieţele externe, moneda europeană s-a depreciat continuu în ultima perioadă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO