Bănci și Asigurări

Aproape 1.500 de clienţi sunt reprezentaţi de AURSF la negocierile cu băncile care au dat credite în franci elveţieni

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Liviu Popescu

10.04.2015, 00:01 567

Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), o asociaţie dedicată exclusiv consumatorilor din domeniul financiar, va reprezenta 1.470 de clienţi în procesele cu băncile care au acordat credite în franci elveţieni.

La jumătatea lunii trecute, AURSF spunea că vrea să negocieze cu băncile scăderea ratelor în numele a 5.800 de clienţi cu împrumuturi în monedă elveţiană. Clienţii care doresc să fie reprezentaţi de AURSF trebuie să cotizeze cu 50 de lei pe an, la care se adaugă o donaţie de 30 de lei pe an.

„La finalul procesului de înregistrare, numărul celor care au parcurs toate etapele aferente este de 1.473”, potrivit asociaţiei. Banca Transilvania, care a achiziţonat recent Volksbank, a anunţat că debitorii cu credite în franci elveţieni ai Volksbank vor primi un discount de 22,5% din soldul împrumutului dacă vor accepta conversia în lei sau euro la care se adaugă o reducere suplimentară echivalentă cu valoarea comisionului de risc. Şi statul a propus o schemă de conversie a creditelor în franci elveţieni, dar doar pentru creditele imobiliare. 

Doar o treime din cele 75.000 de credite în franci din portofoliile băncilor locale au fost acordate pentru achiziţia de locuinţe, astfel că din start sunt excluse schema de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO