Bănci și Asigurări

Aproape 11.000 de micro întreprinderi au primit finanţare europeană de 230 mil. euro în perioada 2011-2018

Aproape 11.000 de micro întreprinderi au primit...

Autor: Roxana Rosu

28.03.2019, 14:16 203

România a atras în perioada 2011-2018 aproximativ 230 milioane euro prin programele UE de finanţare pentru micro-întreprinderi şi fermierilor, fondurile fiind distribuite prin intermediul a 10 instituţii financiare, bancare şi ne-bancare.

”Prin intermediul celor 13 tranzacţii încheiate cu aceste instituţii în decurs de 8 ani (2011-2018) 10.950 de micro întreprinderi şi afaceri sociale au beneficiat de un acces mai bun la surse de finanţare, ceea ce a ajutat la crearea sau păstrarea a peste 28.000 de locuri de muncă.”, spune Grzegorz Galusek, Director Executiv, Microfinance Centre.

În acest sector, Comisia de experţi constituită  pe lângă Comisia Europeană a certificat 24 de organizaţii de microcreditare  din ţările Uniunii Europene, din care 7  sunt din România, alte 7 organizaţii româneşti fiind în procesul de conformare şi certificare. 

“Din experienţa noastră, de peste 15 de ani, am învăţaţ că microfonanţarea se poate face în România numai fiind aproape de cei pe care vrei să îi finanţezi, încercând să le înţelegi nevoile şi specificul. Suntem dedicaţi finanţării producătorilor agricoli şi micilor antreprenori din mediul rural şi în acest fel am înregistrat o dinamică şi creştere susţinută. În cei peste 15 ani de activitate am continuat să operăm în zone de unde alţi operatori bancari au decis sa plece si, deşi activăm într-un sector bazat pe sezonalitate şi risc crescut, clienţii sunt responsabili şi dovedesc o bună colaborare, rata de credite nepreformante menţinându-se redusă în cadrul IFN-ului.”, spune Bogdan Merfea, Preşedintele Consiliului Administrativ, Patria Credit SA.

La finalul anului 2017, potrivit rapoartelor BNR, 7,8% dintre creditele acordate firmelor, cu precădere micro şi mici, erau acordate de IFN-uri. Potrivit aceloraşi rapoarte, în septembrie 2018, activau în România 181 de IFN-uri dintre care 75 sunt incluse in registrul special.

Destinaţia creditelor acordate de IFN-urile inscrise in registrul general al BNR este urmatoarea: 86% sunt credite acordate gospodăriilor populaţiei, pentru consum, 12% credite acordate pentru alte scopuri: activităţi generatoare de venit, educaţie, asistenţă medicală, etc. în timp ce  2% sunt acordate pentru locuinţe şi îmbunătăţirea condiţiilor de locuire.

Potrivit cifrelor aferente lunii martie 2018, structura creditării IFN-urilor incluse în registrul special este de 77,2% credite acordate micro-firmelor şi 22,8% credite acordate populaţiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO