Bănci și Asigurări

Aproape o treime din clientii fondurilor de pensii nu primesc lunar contributii

Aproape o treime din clientii fondurilor de pensii nu primesc lunar contributii
10.02.2010, 23:00 26

Cresterea somajului si inmultirea companiilor cu problemefinanciare au dus la majorarea cu 33% in ultimul an a numarului depersoane care nu primesc in fiecare luna bani in conturile lor depensie privata, arata datele Asociatiei pentru PensiileAdministrate Privat din Romania (APAPR).

Astfel, aproape 1,6 milioane de angajati vor avea peste 20 deani pensii mai mici, deoarece nu le sunt virate lunar contributiilela fondurile de pensii private (pilonul II), care reprezinta 2% dinsalariu. Acestia aveau la sfarsitul lunii trecute o pondere de31,8% in numarul total de clienti ai fondurilor de pensii, cu unpunct procentual peste nivelul din decembrie. In urma cu un an, eireprezentau doar 25,7% din clientii fondurilor de pensii, numarullor fiind de 1,17 milioane in ianuarie 2009.

"Este o evolutie fireasca, din cauza recesiunii economice. Inprincipal, este vorba de angajatii care intra in somaj. Pe de altaparte, mai este si indisciplina financiara, companiile au tendintade a apela la acest credit fiscal, de a nu depune declaratiile deasigurari sociale pentru a nu plati aceste contributii", afirmaMihai Coca-Cozma, directorul general al Alico Pensii (fostul AIGPensii).

Numarul somerilor a urcat cu aproape 70% in ultimul an, ajungandla 741.000 in ianuarie, potrivit datelor Agentiei Nationale deOcupare a Fortei de Munca. "Conform legii, cand esti in somaj,statul plateste pentru tine CAS (contributii de asigurari sociale -n. red.), dar cresterea rapida a conturilor goale arata ca fie uniiau inceput sa iasa din somaj, fie camerele de munca nu depundeclaratiile de asigurari sociale (ceea ce inseamna ca nu li sevireaza banii nici la bugetul asigurarilor sociale, nici lafondurile private - n. red.)", spune directorul Alico Pensii.

Pe de alta parte, pentru unii angajati nu se mai vireazacontributii de pensie privata deoarece acestia nu isi mai primescsalariile pe cartea de munca. Multe companii practica alte forme deremunerare a angajatilor, pentru a evita plata contributiilor deasigurari sociale si a-si reduce astfel costurile. 

"In unele cazuri este vorba de angajati care au optat pentru oalta forma de remunerare pentru care nu se plateste CAS (de exempludrepurile de autor - n. red.). Ma astept totusi ca aceasta tendintade crestere a conturilor nealimentate lunar sa incetineasca,datorita scaderii somajului spre finalul anului", explica EmiliaBunea, directorul general al ING Pensii, companie careadministreaza cel mai mare fond de pensii obligatorii de pe piatalocala. 

In schimb, seful Alico Pensii estimeaza ca spre finalul anuluiponderea celor pentru care nu se vireaza contributii in modconstant ar putea urca la 35%. "Aceste persoane vor avea in finalpensii mai mici, pentru ca orice suma pierduta acum de unparticipant la un fond de pensii private trebuie ridicata laputerea 20, pentru ca acesti bani nu vor fi investiti in urmatorii20 de ani. Cred ca spre finalul anului ponderea celor cu conturilenealimentate lunar va ajunge la 35% din numarul total departicipanti."

Faptul ca pentru o parte din participantii fondurilor de pensiinu se vireaza contributii de catre angajatori sau din ajutorul desomaj nu afecteaza performantele investitionale ale fondurilor,spun administratorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO