Ar putea fi fixat cursul francului la 2,9 lei pentru ratele la credite ca în Ungaria? Cum comentaţi?

2 mar 2011 Autor: Liviu Chiru

Cursul francului elveţian ar trebui să îngheţe la 2,9 lei, adică acolo unde se afla în mai 2010, dacă Guvernul de la Bucureşti ar adopta un plan similar celui luat în considerare de executivul maghiar, care încearcă să protejeze clienţii cu credite în această valută prin fixarea cursului la care se calculează valoarea ratelor la creditele pentru populaţie în această valută.

În Ungaria situaţia este dramatică, în condiţiile în care peste o treime din creditele luate de clienţi sunt în franci elveţieni. Pe plan local, ponderea lor este considerabil mai mică, de circa 6%.

Guvernul maghiar ia în considerare o plafonare a francului elveţian la 190 de forinţi, faţă de nivelul de 213 forinţi, unde se află în prezent.

Francul s-a apreciat puternic, în condiţiile în care pe plan mondial investitorii caută siguranţa băncilor elveţiene. La Bucureşti, francul a ajuns în prezent la 3,3 lei, cu peste 40% mai mult faţă de nivelul din octombrie 2008, înainte de declanşarea crizei financiare.

Aplicând procentul luat în considerare de guvernul maghiar, ar trebui ca la Bucureşti francul să fie fixat la 2,9 lei. În 2006, 2007 şi prima parte a anului 2008, când s-au vândut grosul creditelor în franci, cursul a oscilat între 2 şi 2,4 lei pentru un franc.

"Lucrul cel mai important este că în România creditele în franci elveţieni sunt mult mai mici decât în Ungaria, iar efectul deprecierii leului este mai mic", spune Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank. Mai multe bănci locale, printre care şi Raiffeisen, au propus clienţilor varianta finanţărilor în franci elveţieni, care le permiteau să împrumute sume mai mari datorită dobânzilor mici. De cele mai multe ori dobânzile mici erau însă doar promoţionale, fixe pentru primul an, după care deveneau variabile. Clienţii care au mizat pe avantajul dobânzilor mici au fost arşi de curs. Bancherii susţin totuşi că, în ciuda deprecierii cursului, până în prezent un client care s-a împrumutat în franci a avut economii faţă de varianta unui împrumut în euro. Creditele ipotecare în lei ies din calcul din cauza dobânzilor prea mari.

Planul plafonării cursului este privit cu multă rezervă inclusiv de bancherii de la Budapesta, deşi creditele în franci le dau mari dureri de cap.

"Ultima dată când am auzit o astfel de propunere era prin anii 1970", a spus Tamas Erdei, preşedintele Asociaţiei Maghiare a Băncilor, citat de Bloomberg. El caracterizează drept nerealist planul executivului.

"Când vorbim de măsuri administrative care să limiteze efortul de rambursare se pune întrebarea care va fi mecanismul şi cine suportă diferenţa", punctează şi Ionuţ Dumitru.

La sfârşitul anului 2008, soldul creditelor în franci eleveţieni pentru populaţie ajunsese la un sold de 12,4 miliarde de lei (echivalentul a 4,6 mld. franci sau 3,1 mld. euro), plecând practic de la zero în 2005. În ianuarie 2011, soldul este de 4,1 miliarde de franci (echivalentul a 13,6 miliarde de lei, creşterea în lei fiind determinată de fluctuaţia cursului). Vânzările de credite în franci au fost practic blocate de la sfârşitul lui 2008.

Luând în calcul o valoare medie a unui credit de 75.000 de franci (echivalentul a circa 50.000 de euro), reiese că ceva mai mult de 60.000 de clienţi au contractat credite în această valută. Considerând că rambursarea se face în 30 de ani, rata lunară pentru un astfel de credit este de circa 450 de franci. În total, cei 60.000 de clienţi plătesc lunar circa 27 de milioane de franci, echivalentul a 89 de milioane de lei. Dacă Guvernul ar plafona cursul la 2,9 lei/franc, suma ar coborî la 78 de milioane de lei. Rămâne întrebarea cine va suporta diferenţa de aproape 11 milioane de lei. Jumătate din băncile locale sunt deja pe pierdere, iar la nivel agregat sistemul bancar a înregistrat anul trecut o pierdere de 304 milioane de lei.

Dacă diferenţa ar fi suportată de Guvern, o astfel de măsură ar fi o gură de oxigen şi pentru bancheri, care acum văd restanţele la creditele în franci umflându-se de la o lună la alta. Populaţia acumulase la sfârşitul anului trecut restanţe de 827 de milioane de lei la creditele în franci (circa 195 mil. euro), reprezentând 6% din soldul total al creditelor. Ponderea a urcat abrupt, de la 1% în decembrie 2009.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.03.2011

 
Cuvinte cheie:
cursul valutar
, piata valutara
, cursul de referinta
, piata interbancara
Vizualizari:
Printeaza
Momentan sunt 14 comentarii Comenteaza si tu
Comentarii (14):
cristi - 03 martie 2011, 19:12

Daca se fixeaza francul la 2.9 ron, trebuie sa se fixeze si dolarul astfel calculat incat raportul usd/chf sa fie de 0.9308 cat este acum cand scriu acest comentariu. in caz contrar vand dolari in Romania , cumpar in Romania franc si ma duc si ii vand in afara Romaniei, In afara ungariei si cumpar dolari. Vin cu ei in romania si cumpar franci. Ca sunt ieftini aici, nu?

vala - 03 martie 2011, 11:05

o decizie excelenta a ungurilor... eu propun sa se fixeze si rata dobanzii, a inflatiei, a somajului, pretul barilului si al aurului... prin lege

si de ce nu si numarul de diabetici la suta de mii de locuitori... sa fie fix.. ca de la o vreme creste alarmant

Guvern - 03 martie 2011, 10:12

"Dacă diferenţa ar fi suportată de Guvern" ... nu de guvern ar fi suportata diferenta ci de cei ca mine care muncesc si care nu s-au aruncat sa-si ia cat mai multe credite. Cine nu mai poate plati sa ramana fara proprietate si cu asta basta. Eu nu muncesc sa-i subventionez lui Gheroghe decizia proasta.

Ce-Has-Ef-ul - 03 martie 2011, 09:57

s-ar putea lua o astfel de masura in cazul creditelor legate de Libor CHF si la care banca a scazut dobanda ca urmare a scaderii Libor-ului.
altfel de ce sa suporte guvernul diferente de curs la credite in CHF la care onor bancheru tine dobanda la 8%-10%-12% cand Libor 3M este 0.17%?

Realist - 03 martie 2011, 09:54

Fixarea cursului ar fi o masura de sorginte comunista, etatista, de un populism periculos.
E o chestiune de educatie financiara primara sa te imprumuti in moneda in care esti platit. Guvernatorul Isarescu a repetat aceasta idee aproape obsesiv.

Zoltan - 03 martie 2011, 09:45

In Ungaria peste o traime din soldul creditele luate de populatie este in franci elvetieni, de fapt peste 50%. Plafonarea cursului la 190 de forinti nu este chiar plafonare, diferenta de plata dintre cursul real si cel de 190 se va inregistra pe un cont creditor pe care clientii tot vor trebui sa il ramburseze peste 3 ani. Nu este o solutie, este mai mult o amanare de plata.

Anonim - 03 martie 2011, 09:43

Daca nu ma insel Hugo Chavez a mai inghetat cursul. Asa ca WTF??!?!?!

Petrica - 03 martie 2011, 09:09

Explicatia pentru incercarile disperate de a promova un mesaj apocaliptic legat de franc rezulta din faptul ca multi imbogatiti ai tranzitiei din Romania si-au bagat banii furati in aceasta moneda. In perioada urmatoare, maxim 6 luni - un an francul o va lua singur la vale. Si inca tare de tot. Viceguvernatorul Bancii Centrale Elvetiene a facut deja afirmatii privind dificultati majore in economia Elvetiei datorate supraaprecierii francului. Trebuie sa intelegeti ca Elvetia are 9 milioane de locuitori iar intrarile speculative in franc din ultimii ani se ridica la peste 500 miliarde euro. La aceasta suma chiar si Elvetia are probleme. In concluzie politica de a stabili un plafon pentru franc este o incercare disperata a bancherilor de a se proteja deoarece cursul se va duce in curand mai mult de atat in jos.
Nu refinantati nimic cum se sugereaza insistent prin ziare, nu acceptati aceasta noua ticalosie.

taxe - 03 martie 2011, 09:09

Pentru ce trebuie sa suporte guvernul din banii contribuabililor prostia unora? NU i-a obligat nimeni sa se bage unde nu le fierbe oala. Guvernul ar face bine sa acorde prima casa doar pentru constructii noi.

andi - 03 martie 2011, 09:02

dar fixati si cursul euro, nu doar pe cel al francului. cine a luat imprumut in franci a riscat, dobanda era mai mica decat la euro, de leu nu mai vorbesc. asa ca au beneficiat de avantaje. asta e, au luat teapa. cine i-a pus sa nu il refinanteze?

Cristian - 03 martie 2011, 09:01

M-ar surprinde sa adopte guvernul Romaniei asa ceva . In tara asa nu te protejeaza nimeni , se merge pe teapa si pe pacalirea oamenilor .

lotzi - 03 martie 2011, 08:40

eu sincer sunt de parere ca stiau ei ce stiau in momentul in care s-a dat drumul la creditare in chf,ca aceasta valuta va avea o evolutie favorabila bancilor.intrebare este daca si acuma stiu ceva cand vor sa inghete cursul la 2.9 ron. daca francul coboara la valoarea din 2007-2008 tot vei plati 2.9 ron pe franc,iarasi luam tzapa...

dudu - 03 martie 2011, 08:10

daca "Bancherii susţin totuşi că, în ciuda deprecierii cursului, până în prezent un client care s-a împrumutat în franci a avut economii faţă de varianta unui împrumut în euro." eu care am credit in euro de ce sa nu fiu protejat?

travis - 03 martie 2011, 00:34

Banuiesc ca stiti ca banii Guvernului sunt de fapt bani publici, nu?!!
In alta ordine de idei, de ce sa nu finanteze Guvernul toate creditele neperformante, ajutand astfel proprii cetateni, la fel ca si pe nevinovatii bancheri, ca sa nu sufere saracii vreo reducere a profitului...

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide