Bănci și Asigurări

Cum arată clasamentul judeţelor în funcţie de creditele medii pe cap de locuitor în iulie 2021. Bucureşti-Ilfov conduce, urmat de Cluj şi Timiş, în timp ce la polul opus sunt Harghita, Teleorman şi Caraş-Severin. Bucureşti-Ilfov, Cluj şi Timiş sunt singurele judeţe cu niveluri ale creditelor pe cap de locuitor de peste 1.000 de lei

Cum arată clasamentul judeţelor în funcţie de...

Autor: Mircea Nica

19.09.2021, 10:04 967

♦ La polul opus, Harghita are cel mai mic nivel al creditului/locuitor, de 186 lei, urmat de Teleorman şi Caraş-Severin ♦ Diferenţa dintre cel mai mare nivel al creditului mediu pe cap de locuitor şi cel mai mic este de peste 2.000 lei.

Bucureşti-Ilfov, Cluj şi Timiş sunt singurele judeţe cu niveluri ale creditelor pe cap de locuitor de peste 1.000 lei, în timp ce restul judeţelor din top 10 cu cele mai mari credite totale ale populaţiei pe cap de locuitor se află la valori cuprinse între 500 lei şi 900 lei, potrivit calculelor ZF pe baza datelor BNR şi INS.

„Românii din judeţele mai dezvoltate se îndatorează mai mult pentru că sunt mai mulţi tineri, cu venituri mai mari, care au o perspectivă bună în cariera profesională şi care se încumetă să intre în cheltuieli, care le depăşesc veniturile curente. Au acces la credite pentru că veniturile şi slujbele pe care le au le dau o poziţie bună în faţa băncilor şi nu ar trebui să fie o surpriză acest lucru. Există peste tot în lume o diferenţă între diverse categorii de populaţie în ceea ce priveşte gradul de îndatorare şi accesul la credite“, a explicat analistul economic Aurelian Dochia.

El a mai amintit că persoanele în vârstă sunt mai degrabă persoane care economisesc şi ţin bani deoparte în bănci, în timp ce persoanele tinere au nevoie de fonduri şi apelează la credite. Iar în judeţele mai puţin dezvoltate avem o populaţie mai îmbătrânită.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO