Bănci și Asigurări

Ce arată datele din buget: Veniturile au crescut cu 11% în octombrie, faţă de octombrie 2019, dar cheltuielile au avansat cu 24%. Veniturile totale ale statului au reintrat pe plus în octombrie, dar deficitul bugetar se adânceşte pentru că, la un leu venituri în plus, statul cheltuieşte în plus mai mult de doi lei

Ce arată datele din buget: Veniturile au crescut cu 11%...

Autor: Iulian Anghel

02.12.2020, 16:30 1650

Veniturile bugetului con­soli­date au fost în octombrie cu 10,8% mai mari decât în octombrie trecut. Ar părea, la o primă vedere, că se întroc vremurile bune în care veniturile creşteau cu două cifre. Deşi este bine pentru buget creşterea de venituri este însă mult sub creşterea de cheltuieli.

În octombrie trecut – arată datele Finanţelor – veniturile au avansat cu 3,5 mld. lei (10,8%), faţă de veniturile din octombrie 2019. Cheltuielile au crescut însă cu 8,2 mld. lei, faţă de octombrie 2019 (plus 134%).

Avem un deficit bugetar, doar în octombrie, de 6,8 mld. lei, faţă de un deficit de 1,9 mld. lei în octombrie 2019. Totuşi, faptul că veniturile cresc în această ultimă parte a anului este în măsură să dea mai multă încredere într-o revenire parţială. Datele anterioare ale INS arată că, în T3, faţă de T2, economia a crescut cu 5,6%.

Creşterea veniturilor statului, în octombrie, arată că şi această lună - prima din T4 - a fost bună. Octombrie nu reflectă însă carantina parţială instituită ca urmare a creşterii explozive a îmbolnăvirilor de COVID-19. Desigur că creşterea din T3 la T2, vine şi pe seama căderii grave din aprilie şi mai. Este de remarcat însă că, în octombrie (prima lună ultimului trimestru), veniturile din TVA au crescut cu 900 de milioane de lei faţă de octombrie 2019 (un plus de 15%), date care dublează cifrele Statisticii care arată un consum privat care şi-a revenit.

Încasările din accize au fost în octombrie, an/an, mai mici cu 3,3%. De asemenea, încasările din impozitul pe profit sunt mai mici cu 5%, dar, foarte probabil, aici vorbim şi de înlesnirea la plată acordată de Ministerul de Finanţe. Faptul că această cădere nu este de speriat, arată că multe companii au continuat să-şi plătească impozitele.

Au au crescut însă încasările din impozitul pe salarii cu 10% (octombrie / octombrie). Veniturile statului din contribuţiile de asigurări au avansat cu 5,2%. Veniturile din fondurile UE (ca urmare a unei relaxări fără precedent a atribuirii fondurilor) au fost în octombrie de 6,4 mld. lei, faţă de 4,1 mld. lei în octombrie 2019.

Problema este la cheltuieli. Cheltuielile, în octombrie curent, au fost cu 24% mai mari decât în octombrie 2019. Cresc atât cheltuielile de personal (plus 11,8%), cât şi cele de bunuri şi servicii (plus 2%). Aici sunt o parte din banii daţi ca prime celor din sistemul medical şi materialele achiziţionate pentru spitale, cel mai probabil. Dar au crescut puternic, cu 22%, şi cheltuielile cu pensiile şi asistenţa socială, ca urmare a majorării pensiilor cu 14%, din septembrie. Un lucru bun este că au avansat şi cheltuielile de investiţii ale statului (cheltuielile de capital) cu 46% în octombrie, faţă de octombrie 2019.

Aşa că deficitul bugetar a fost în octombrie, faţă de octombrie 2019, de 6,8 mld. lei, în creştere cu 258%. La zece luni, an/an, veniturile au intrat şi ele pe plus – un plus firav de 0,9%. Veniturile fiscale (cele din taxe şi impozite) au rămas în continuare pe minus: un minus de 4,5%, la zece luni, an/an.

Plusul la TVA, din octombrie, nu se vede în veniturile la zece luni care sunt mai mici cu 11% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

La zece luni, veniturile bugetului general consolidat au însumat 263,48 mld. lei. Cheltuielile bugetului general consolidate, de 337,5 mld. lei, au crescut cu 16,4% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2019.

Dacă decembrie va fi o lună bună pentru consum iar perioada de carantină îşi va arăta efectele, atunci este posibil ca şi trimestrul 4 să înregistreze o creştere. Cei mai mulţi dintre economiştii consultaţi de ZF, în ultimele săptămâni, cred însă că vom avea o scădere în T4, pentru că multe ţări din UE au pus şi ele paravane în faţa celui de-al doilea val al epidemiei, ceea ce va însemna cerere mai mică pentru exporturile României. În plus, vacanţa de iarnă este sub semnul întrebării – nu avem târguri de Crăciun, nu ştim dacă pârtiile de sky sau hotelurile vor fi deschise. Şi toate acestea vor afecta rezultatul economic în T4, cu influenţe asupra întregului an şi a anilor ce vin.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO