Bănci și Asigurări

ARB „avertizează“ bancherii să nu apese prea tare pedala creditării

ARB „avertizează“ bancherii să nu apese prea tare...

Autor: Anelis Baciu

08.07.2016, 00:07 1139

Bancherii locali sunt îndemnaţi de Asociaţia Română a Băncilor (ARB) să fie prudenţi în ceea ce priveşte creditarea şi să încerce să fie mai degrabă contra­ciclici, mergând pe un o finanţare mai temperată care să îi ferească de potenţiale riscuri şi de neperformanţă.

„Suntem într-un mediu de dobânzi scăzute la nivel mondial şi trebuie să luăm în calcul riscul asociat cu majorarea acestor dobânzi. S-ar putea să creştem creditul, dar într-un moment în care dobânzile sunt jos. (...) Este un avertisment, între ghilimele, la nivelul industriei pe care ar trebui să îl luăm în calcul. Este un moment de minim istoric. Nu te duci la momentul de minim istoric şi acce­lerezi foarte puternic pentru că, de fapt, eşti uşor prociclic şi poţi crea nişte active cu potenţial de risc. Invităm la o reflecţie asupra unei abordări contraciclice“, a declarat Sergiu Oprescu, preşedintele ARB, în cadrul conferinţei „Creditarea economiei reale şi impactul legislaţiei“. „Avertismentul“ ARB vine în contextul în care băn­cile au apăsat pedala de acceleraţie a creditării în primele cinci luni din an şi au acordat finanţări noi pentru po­pulaţie de 12 mld. lei, în creştere cu 50% faţă de acelaşi interval de timp din 2015. Pe de altă parte, pe zona com­paniilor creditele noi acordate de bănci au scăzut în in­tervalul ianuarie-mai al acestui an cu circa 3%, până la 8,3 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO