Bănci și Asigurări

ARB discuta infiintarea Mediatorului Bancar pana in noiembrie, ca institutie privata

ARB discuta infiintarea Mediatorului Bancar pana in noiembrie, ca institutie privata

Click pentru imaginea marita

23.03.2007, 17:48 28

Clientii persoane fizice sau firme mici care au suferit o pierdere sau o alta inconvenienta din cauza serviciilor unei banci vor putea primi o compensatie maxima reprezentand echivalentul a 50.000 de euro pe baza deciziei institutiei Mediatorului Bancar, care ar putea fi infiintata in toamna acestui an.
Conform proiectului discutat de membrii Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), mediatorul va putea rezolva reclamatii privind toate produsele si serviciile oferite de institutiile de credit participante la infiintarea institutiei. Seviciul va fi gratuit si are drept scop imbunatatirea imaginii sistemului bancar in ochii publicului, precum si scurtarea timpului de solutionare a reclamatiilor prin evitarea traseului judiciar acolo unde despagubirile nu depasesc 50.000 de euro.
Institutia functioneaza in multe tari din Uniunea Europeana, iar experienta acestora arata ca bancile sunt intotdeauna de acord sa respecte recomandarea mediatorului.
Perioada medie de rezolvare a unei plangeri din partea clientului ar urma sa fie de 60 de zile. Pentru a fi acceptata, plangerea trebuie adresata mai intai bancii in cauza si doar in cazul unui raspuns nesatisfacator poate interveni mediatorul.
Grupul de lucru constituit la nivelul ARB si din care fac parte reprezentanti ai Alpha Bank, BCR, ING, Raiffeisen Bank si BNR, a recomandat infiintarea noii institutii printr-o schema voluntara, privata si independenta, dupa modelul cel mai raspandit in Uniunea Europeana. Alternativa o reprezinta constituirea unei institutii publice, la care sa fie obligate sa participe toate institutiile de credit de pe piata.
Prima varianta este considerata a fi mai flexibila si mai usor de infiintat si adaptat ulterior in functie de reactiile pietei.
Proiectul de infiintare a institutiei Mediatorului Bancar figura pe ordinea de zi a AGA de la ARB programata ieri.
In cazul aprobarii variantei unei institutii private cu participare voluntara a bancilor, autorii proiectului considera ca in luna aprilie ar putea fi obtinute avizele din partea Bancii Nationale si a Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC).
Conform calendarului orientativ discutat, lansarea oficiala a institutiei ar putea avea loc in luna noiembrie a acestui an.
Institutia va fi supervizata de un Consiliu de incredere in atributiile caruia va intra numirea Mediatorului Bancar, selectat din lista mediatorilor autorizati in conformitate cu Legea 192/2006, cu pregatire juridica si reputatie impecabila. Consiliul va asigura independenta institutiei si va fi compus din reprezentanti ai bancilor, ai BNR si a ANPC.
Conform proiectului elaborat la nivelul ARB, institutia mediatorului este necesara avand in vedere "deficientele semnificative in sistemul actual de protectie a consumatorului de produse si servicii financiare din Romania". In contextul aparitiei de produse si servicii financiare din ce in ce mai complexe, clientul este expus la mai multe riscuri pe masura ce devine necesara cunoasterea unor notiuni bancare si financiare mai sofisticate.
Autorii proiectului de infiintare a mediatorului considera ca reclamatiile ar putea fi rezolvate printr-un proces birocratic mai simplu si cu evitarea limbajului de specialitate. Principalii beneficiari vor fi tocmai clientii persoane fizice si firmele mici. Experienta ultimilor ani arata ca aceste categorii au de suferit din lipsa de informare ori de timp sau de cunoastere in amanunt a domeniului financiar-bancar. Un alt argument in favoarea infiintarii institutiei tine de faptul ca "publicitatea negativa generata de procese poate avea un efect dezastruos asupra afacerilor bancilor".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO