Bănci și Asigurări

ARB: În şase luni de pandemie, băncile au acordat credite noi ce reprezintă 14% din soldul creditului privat

ARB: În şase luni de pandemie, băncile au acordat...

Autor: Roxana Rosu

05.10.2020, 16:10 197

Volumul creditelor noi acordate de bănci populaţiei şi companiilor în şase luni de la debutul pandemiei COVID-19 se ridică la 38,5 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 14% din soldul creditului neguvernamental aferent lunii august, de 274,5 miliarde de lei, potrivit datelor centralizate de Asociaţia Română a Băncilor pe baza statisticilor BNR .

Revigorarea creditării s-a înregistrat în lunile iulie şi august şi s-a bazat în special pe avansul împrumuturilor acordate companiilor, care ocupă o pondere de 57% din totalul creditelor noi acordate.

Creditele în moneda naţională reprezintă 80% din totalul creditelor noi acordate de la debutul pandemiei.

Din suma totală, populaţia a accesat credite noi în valoare de 16,6 miliarde lei, respectiv 43% din împrumuturile noi din martie-august. Cea mai mare parte a acestora a fost în lei, în proporţie de 97%, conducând la eliminarea riscului valutar.

În acelaşi timp, companiile au contractat credite în valoare de 21,87 miliarde lei, majoritatea în lei.

Împrumuturile în valută luate de firme au fost ca valoare jumătate din cele în lei, echivalentul a 7,4 miliarde lei.

De la debutul pandemiei, băncile au suspendat obligaţiile de plată lunare din contractele de credit pentru 22% din creditele acordate populaţiei şi 28% din portofoliul total de împrumuturi acordate companiilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO