Bănci și Asigurări

ARB: Sistemul bancar va avea o pierdere majoră în 2014 din cauza curăţării neperformantelor

Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB)

Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB)

Autor: Liviu Popescu

31.10.2014, 18:10 471

Radu Gheţea spune că sistemul este solid şi că în aceste condiţii bancherii trebuie să accelereze creditarea.

Sistemul banca va avea o pierdere majoră în acest an din cauza curăţării portofoliilor de credite neperformante, un proces care este departe de a se fi încheiat în condiţiile în care BNR îşi doreşte un procent de credite neperformante comparabil cu cel din alte ţări europene, consideră  Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

„Sistemul bancar a înregistrat pierderi timp de trei ani la rând, între 2010 şi 2012, iar 2013 a fost pe uşoară creştere. Cu toate acestea, sistemul bancar este solid, iar în aceste circumstanţe bancherii trebuie să mărească activitatea de creditare. Cadrul de reglementare pentru bănci este din ce în ce mai dur“, a afirmat Gheţea, în cadrul unui eveniment organizat de ARB.

Băncile au avut în primele opt luni ale anului o pierdere agregată de circa  100 mil. lei din cauza provizioanelor suplimentare constituite de bănci, având în vedere procesul de curăţare a bilanţurilor de credite neperformante. Băncile pot scoate din bilanţuri doar creditele neperformante provi­zionate integral, indiferent de garanţiile aferente respectivelor credite. Anul trecut, la nivelul sistemului bancar s-a înregistrat un profit agregat de numai 50 mil. lei.

Sistemul bancar avea la jumătatea anului o rată de solvabilitate record de 17%, un nivel confortabil faţă de minimul de 10% solicitat de BNR. Bancherii spun că au resurse să accelereze activitatea de creditare, având în vedere că depozitele s-au majorat cu 11 mld. lei în ultimul an, dar deocamdată nu găsesc suficienţi clienţi solvabili, mai ales pe segmentul companiilor. O pondere mai mare a indicatorului de solvabilitate indică faptul că băncile sunt bine capitalizate şi pot face faţă mai uşor unor eventuale şocuri din economie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO