Bănci și Asigurări

ASF a aprobat trecerea Astra pe AeRO, dar acţiunile rămân suspendate

ASF a aprobat trecerea Astra pe AeRO, dar acţiunile...

Autor: Marius Oncu

26.10.2015, 17:27 263

"Se admit la tranzacţionare pe sistemul alternativ de tranzacţionare administrat de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) acţiunile emise de societatea de Asigurare-Reasigurare Astra. Se menţine suspendarea de la tranzacţionare a acţiunilor emise de Astra", se arată într-un document cu decizia ASF transmis bursei.

AeRO şi Rasdaq sunt ambele administrate de Bursa de Valori Bucureşti. Ultimele tranzacţii pe piaţa Rasdaq şi pe segmentul Nelistate s-au făcut joi, astfel încât să fie asigurat intervalul necesar decontării tuturor tranzacţiilor până luni, 26 octombrie, ultima zi oficială a pieţei Rasdaq şi a segmentului Nelistate.

Legea de desfiinţare a pieţei Rasdaq a intrat în vigoare la finele lunii octombrie a anului trecut şi a prevăzut închiderea pieţei în termen de un an. Potrivit acesteia, companiile care nu se transferă pe piaţa reglementată sau pe sistemul alternativ sunt delistate.

Acţionarii Astra au decis în februarie anul acesta, moment la care compania se afla în administrare specială, ca titlurile să fie mutate pe platforma AeRO, în contextul desfiinţării Rasdaq.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a instituit, în a doua parte a lunii februarie 2014, procedura de redresare financiară prin administrare specială a companiei Astra, a suspendat acţionarii şi conducerea şi a numit firma KPMG ca administrator special, după ce a constatat că asigurătorul are nevoie de capital suplimentar.

Acţiunile Astra au fost suspendate de la tranzacţionare la 18 februarie 2014.

Tribunalul Bucureşti a stabilit luni un nou termen, pentru data de 9 noiembrie, în dosarul în care Autoritatea de Supraveghere Financiară a cerut falimentul Astra Asigurări. Acesta este deja al patrulea termen în dosarul falimentului Astra, înregistrat de ASF în instanţă pe 8 septembrie.

Consiliul ASF a decis la finele lunii august să ceară instanţei intrarea în faliment a Astra Asigurări, după ce compania, aflată în administrare specială, nu a reuşit să atragă 425 milioane lei la capital.

Compania s-a aflat în proces de redresare financiară din februarie 2014, având că administrator special KPMG Advisory. La momentul anunţului ASF că va cere falimentul Astra, compania avea 1,8 milioane de asiguraţi, cu 2,5 milioane de poliţe valabile.

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu, a declarat atunci că există bani pentru plata despăgubirilor la Astra şi că situaţia companiei nu este mai rea în prezent din acest punct de vedere, existând reclamaţii şi înainte pentru plata despăgubirilor.

Acţiunea ASF, de a cere falimentul, a venit la numai o zi după ce Astra şi acţionarii săi, The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider, au deschis o acţiune proprie la Curtea de Apel Bucureşti cerând anularea deciziei ASF prin care autoritatea a hotărât închiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială, stabilirea stării de insolvenţă, declanşarea procedurii de faliment şi retragerea autorizaţiei de funcţionare Astra. Instanţa a respins la mijlocul lunii octombrie acest caz.

ASF a informat pe 9 octombrie că transmite Tribunalului Bucureşti în cazul falimentului Astra o listă care include două firme, KPMG Restructuring SPRL şi Dascăl Insolvency SPRL, urmând ca instanţa să desemneze dintre acestea lichidatorul provizoriu al companiei de asigurări. KPMG Restructuring a fost administratorul special al Astra în perioada insolvenţei.

Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a informat, la ânceputul lunii octombrie, că a preluat 57.210 de dosare de daună de la Astra şi a primit 2.100 cereri de deschidere de dosare de daună, dintre care 367 erau deja procesate la momentul respectiv. FGA a încheiat procesul de transfer al dosarelor de daună, al contractelor de asigurare şi bazelor de date de la Astra.

Cea mai mare parte a poliţelor şi dosarelor de daună sunt în România, respectiv poliţe - 1,82 milioane şi dosare daună - 51.566. Pentru sucursala Astra din Germania, FGA a preluat 6.128 poliţe şi 193 dosare daună, pentru cea din Slovacia 22.752 poliţe şi 642 dosare daună, iar pentru Ungaria 191.241 poliţe şi 4.809 dosare daună.

Fondul este o schemă de garantare în domeniul asigurărilor şi are drept scop protejarea creditorilor de asigurări de consecinţele insolvenţei unui asigurător.

Pentru a putea face plăţi în cazul Astra, FGA trebuie să aştepte o decizie definitivă a instanţei pentru deschiderea procedurii de faliment.

The Nova Group Investments România deţine o participaţie de 72,71% la Astra, iar Epsilon Estate Provider 26,27%. Cele două companii sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO