• Leu / EUR4.9250
  • Leu / GBP5.7274
  • Leu / USD4.7278
Bănci și Asigurări

ASF: Asiguraţii cu risc ridicat sunt protejaţi de legea RCA şi pot solicita o oferă mai bună pentru RCA

ASF: Asiguraţii cu risc ridicat sunt protejaţi de legea RCA şi pot solicita o oferă mai bună pentru RCA

Autor: Alexandru Nanu

02.10.2021, 20:01 47351

Persoanele asigurate care primesc de la cel puţin trei asigurători diferiţi oferte ale căror prime de asigurare RCA sunt cu 36% (factorul "N") mai mari faţă de tariful de referinţă se pot adresa BAAR (Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România) pentru o ofertă pentru încheierea unui contract RCA, conform unui comunicat recent al ASF.

Factorul "N" este stabilit de către BAAR şi este calculat pentru un vehicul cu aceleaşi caracteristici tehnice cu cele ale vehiculului pentru care se solicită asigurarea, precum şi pentru aceeaşi clasă de bonus-malus a asiguratului/utilizatorului. Caracteristicile tehnice ale vehiculelor se vor raporta la capacitatea cilindrică, cu excepţia vehiculelor cu motoare electrice, caz în care se va ţine seama de puterea acestora.

În conformitate cu art. 19 din Legea nr. 132/2017, un asigurat cu risc ridicat se poate adresa BAAR pentru formularea unei oferte de asigurare, iar BAAR va formula o ofertă de asigurare calculată pornind de la tariful de referinţă şi îi va aloca acestuia un asigurător RCA în vederea încheierii contractului RCA, astfel: 

BAAR soluţionează cererea asiguratului cu risc ridicat în ceea ce priveşte încheierea contractului RCA în termen de maximum 20 de zile de la depunerea completă a documentelor solicitate de BAAR. Formularul de cerere ofertă şi documentele solicitate se regăsesc pe pagina de internet a BAAR, accesând următorul link: https://www.baar.ro/wp-content/uploads/2017/08/Anexa-1-la-Procedura-formular-cerere-oferta-risc-ridicat.pdf.

Potrivit informaţiilor disponibile pe pagina de internet a BAAR, documentele menţionate anterior se transmit la BAAR prin una dintre următoarele modalităţi:

email: riscridicat@baar.ro;

fax: 004 021 319 13 01;

poştă: str. Vasile Lascăr nr. 40 – 40 bis, et. 6, sector 2, Bucureşti, cod poştal 020502.

Pentru alocarea contractului RCA unui asigurător RCA, oferta trebuie acceptată în mod explicit de asiguratul cu risc ridicat. Asiguratul comunică BAAR toate informaţiile necesare în vederea elaborării unei oferte de primă sau a alocării contractului RCA unui asigurător.

Alocarea prevăzută anterior este efectuată de BAAR odată cu înştiinţarea asiguratului privind asigurătorul căruia i-a fost alocat contractul RCA.

Solicitarea ASF, adresată intermediarilor în asigurări, vine în contextul retragerii de către ASF a autorizaţiei de funcţionare a Societăţii Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A. şi promovării cererii privind deschiderea procedurii falimentului împotriva societăţii. Această stare de fapt a generat o serie de situaţii care pot afecta clienţii de produse de asigurare, prin îngreunarea, în anumite cazuri, a proceselor de ofertare şi de emitere a poliţelor de asigurare de tip RCA, distribuite prin intermediul brokerilor de asigurare, inclusiv pe canalele on-line de comercializare a poliţelor de asigurare.

Pe site-ul BAAR estte publicat şi un exemplu pentru a le oferi asiguraţilor o mai bună înţelegere asupra mecaniscumului de calcul, după cum urmează:

Exemplu:

  • Vehiculul pentru care se solicita asigurarea: Dacia Logan; capacitate cilindrica: 1.461cmc 
  • Detinator: persoana fizica; 45 de ani
  • Clasa de bonus-malus pentru vehiculul pentru care se solicita asigurarea: B4
  • Oferte de asigurare primite (fara tariful pentru decontare directa si fara prima pentru clauze si acoperiri suplimentare): 660 de lei, 720 de lei si 680 de lei 

Prima pentru risc ridicat â 597 lei X 1,36  X 80% â 649,50 lei

Prima pentru risc ridicat este mai mica decat ofertele primite, deci solicitantul se incadreaza in categoria asiguratilor cu risc ridicat si poate apela la BAAR pentru incheierea contractului de asigurare.

 
 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9250
Diferență: -0,1197
Ieri: 4.9309
Azi: 4.7278
Diferență: -0,2363
Ieri: 4.7390
Azi: 5.7274
Diferență: -0,2421
Ieri: 5.7413
Azi: 5.0120
Diferență: -0,2706
Ieri: 5.0256