Cele nouă companii de asigurări autorizate să vândă asigurări auto obligatorii (RCA) au respectat, cu unele „excepţii marginale“, protocolul care prevede limitarea majorării la cel mult 50% a tarifelor pentru poliţele auto obligatorii (RCA) pe segmentul transportatorilor, indică o evaluare a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
Protocolul privind tarifele la RCA a fost încheiat la sfârşitul lunii decembrie, ca răspuns la protestele transportatorilor faţă de scumpirea poliţelor auto obligatorii.
„Noi monitorizăm permanent situaţia de pe piaţa RCA şi îi invităm pe transportatori să ne semnaleze eventualele cazuri în care ofertele avansate de asigurători nu se încadrează în plafonul de majorare de 50% sau dacă se află în imposibilitatea de a-şi asigura autovehiculele la societăţi care respectă plafonul“, a declarat Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF.
Deşi admite că asigurătorii nu au majorat tarifele cu mai mult de 50%, ASF atrage atenţia asupra necesităţii diferenţierii între preţurile de ofertă generate automat de sistemele informatice ale asigurătorilor, care pot depăşi în unele cazuri plafonul de 50%, şi tarifele finale care pot conţine discounturi.
Pe de altă parte, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a acuzat ieri companiile de asigurare şi ASF de nerespectarea protocolului şi susţine că poliţele s-au scumpit deja peste nivelul de 50%. În plus, COTAR ameninţă ASF cu o acţiune în instanţă în cazul în care se dovedeşte că protocolul a fost doar „o încercare de inducere în eroare a transportatorilor“.
Majorarea tarifelor pentru poliţele auto obligatorii încheiate de transportatori a fost considerată de companiile de asigurare ca fiind o urmare a frecvenţei foarte mari a daunelor pe acest segment, dar şi a despăgubirilor ridicate în contul daunelor morale şi a vătămărilor corporale.
Pe piaţa locală sunt circa 67.000 de camioane, iar gradul de asigurarea al acestora este de circa 90%.