Bănci și Asigurări

ASF: Brokeri de asigurări reprezentând 10% din piaţă nu respectă cerinţele minime de capital

ASF: Brokeri de asigurări reprezentând 10% din piaţă...

Autor: Marius Oncu

08.12.2015, 12:53 121

"La sfârşitul lunii noiembrie îndeplineau cerinţele minime de capital un număr de aproximativ 180 de brokeri, reprezentând 90% din piaţă", se arată într-un comunicat al ASF.

ASF s-a întâlnit, la sfârşitul săptămânii trecute, cu reprezentanţi ai Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări (UNSICAR), pentru discuţii privind evoluţia pieţei asigurărilor, inclusiv activitatea curentă a brokerilor şi reglementarea brokerajului.

În acest context, au fost evaluate şi efectele unor măsuri de consolidare a pieţei, cum ar fi introducerea unor noi cerinţe privind nivelul capitalului social.

Potrivit unei norme publicate în Monitorul Oficial în aprilie, pentru a obţine autorizaţia de funcţionare, brokerii de asigurare şi/sau de reasigurare trebuie să aibă un capital subscris şi vărsat de minim 150.000 de lei.

Neîndeplinirea acestei obligaţii are drept consecinţă retragerea autorizaţiei de funcţionare a brokerului de asigurare şi/sau reasigurare.

Termenul limită până la care brokerii se pot conforma acestei norme este sfârşitul lunii decembrie.

La mijlocul anului deţineau autorizaţie de funcţionare 601 brokeri de asigurare şi/sau reasigurare. În primele şase luni, primele intermediate de brokerii de asigurare, în valoare de 2,5 miliarde de lei, au reprezentat 58,05% din primele brute subscrise de asigurători. În prima jumătate a anului precedent, brokerii au intermediat prime de 2,2 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO