Bănci și Asigurări

​ASF: Carpatica Asig avea nevoie de o majorare de capital de 200 de milioane de euro

​ASF: Carpatica Asig avea nevoie de o majorare de...

Autor: Anelis Baciu

28.07.2016, 11:08 348

Carpatica Asig, companie în cazul căreia Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis dechiderea procedurii de faliment avea nevoie de o injecţie de capital de 900 de milioane de euro (200 mil. euro) pentru a îndeplini standardele de solvabilitate şI capital Solvency II valabile din acest an. Astfel, necesarul de capital al Carpatica era cu 50%  mai mare decât calculul iniţial al ASF bazat pe regimul anterior de solvabilitate Solvency I care indica un aport de capital de circa 600 de milioane de lei.

“Potrivitcerinţelor regimului Solvabilitate II, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016, necesarul de capital minim (MCR) este de 101,2 milioane de lei, iar necesarul de capital de solvabilitate(SCR) se ridică la 285 milioane de lei, resultând o nevoie totală de aport de capital însumă de circa 900 de milioane de lei”, a transmis ASF.

Aportul de capital cerut de ASF companiei sibiene este practic de 40 de ori mai mare decât capitalul actual al Carpatica Asig care se ridică la numai 22 de milioane de lei (5 mil. euro).

ASF a decis intrarea în faliment a Carpatica Asig, înainte de a mai aplica mecanismul de rezoluţie, întrucât cheltuielile prin aplicarea acestuai ar fi fost mult mai mari.

“În aceste condiţii, analizând raportul de evaluare Deloitte, datele privind situaţia societăţii, precum şi evaluările efectuate în cadrul Planului de rezoluţie elaborat de ASF, Consiliul a constatat că niciunul dintre cele trei instrumente de rezoluţie prevăzute de Legea nr.246/2015 nu este aplicabil în cazul Carpatica Asig S.A. prin prisma obiectivului de minimizare a impactului asupra fondurilor de protecţie, singura soluţie viabilă fiind declanşarea procedurii de insolvenţă”.

După falimentul Astra Asigurări, Caraptica Asig era cea mai mare companie cu capital autohton din piaţa locală cu afaceri de 130 de mil. euro anual, 500 de angajaţi şi peste un milon de clienţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO