Bănci și Asigurări

ASF cheltuie 12 milioane de lei ca să afle ce valoare au activele asigurate

ASF cheltuie 12 milioane de lei ca să afle ce valoare au...

Autor: Adrian Dumitrache

14.11.2014, 15:17 291

Cu o pondere de 80% în piaţa de profil, asigurătorii care vor fi testatţi sunt Astra, Allianz-Ţiriac Asigurări, Omniasig, Groupama, UNIQA Asigurări, ING Asigurări de Viaţă, Asirom, Euroins, Carpatica Asig, Generali România, PAID România, AXA Life Insurance şi CARE România.

Contractul constă în evaluarea activelor şi pasivelor societăţilor de asigurare şi efectuarea testului de stres în sectorul asigurărilor din Romania, denumit "Exerciţiu BSR" (Balance Sheet Review and Stress Test), se spune în anunţul de participare publicat pe www.e-licitatie.ro.

Exerciţiul aferent evaluării acestor companii va începe cel târziu la sfârşitul lunii ianuarie 2015 şi se va încheia până la data de 15 mai 2015.

Data de finalizare a întregului proiect este 30 iunie 2015.

Cheltuielile pentru serviciile prestate de către consultant referitoare la efectuarea testului de stres şi evaluarea cerinţelor financiare prudenţiale, precum şi pentru serviciile prestate de către managerul de proiect vor fi plătite de ASF.

Toate taxele de audit generate de evaluarea activelor şi pasivelor vor fi suportate de către societatile participante.

Deschiderea ofertelor este programată pentru 24 decembrie.

În prima parte a lunii august, ASF a anunţat că va începe un program de evaluare a calităţii elementelor de activ şi de pasiv din bilanţurile companiilor de asigurare şi va realiza un test de stres pe piaţa de profil, pentru care vor fi selectaţi doi consultanţi independenţi.

"Consiliul ASF a aprobat lansarea proiectului de evaluare a calităţii activelor şi pasivelor principalelor companii de asigurări din România. Proiectul AQR (Asset Quality Review) cuprinde evaluarea a peste 80% din activele de pe piaţa de asigurări şi reprezintă în fapt auditul pieţei naţionale a asigurărilor. Evaluarea va include un test de stres pentru dimensionarea impactului şocurilor din piaţă (condiţii de scenarii adverse) asupra stabilităţii financiare a sectorul de asigurări din România", se arăta într-un comunicat ASF, transmis la 12 august.

Programul de evaluare este rezultatul unui demers comun tripartit - ASF, Comisia Europeană şi Autoritatea Europeană pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA).

Programul cuprinde evaluarea portofoliului de asigurări deţinut de societăţile de asigurare participante la acest exerciţiu (societăţile vor fi selectate şi în funcţie de cota de piaţă astfel încât să asigure o reprezentativitate a pieţei de peste 80%), evaluarea tuturor activelor/pasivelor societăţilor de asigurare participante, cu referire la acele active care sunt luate în considererare pentru acoperirea obligaţiilor asumate prin contractele de asigurare, precum şi efectuarea testului de stres.

În cursul anului 2013, potrivit datelor ASF, un număr de 38 de societăţi au desfăşurat activităţi de subscriere în domeniul asigurărilor.

Capitalul social al asigurătorilor se ridica la 3,47 miliarde de lei la finele anului trecut, în creştere cu 16,1% faţă de 2012, iar activele totale au scăzut cu 3,2%, la 18,36 miliarde de lei.

Subscrierile asigurătorilor au scăzut în 2013 cu 1,6%, la 8,12 miliarde de lei, iar rezultatul net al industriei (diferenţa dintre suma profiturilor şi cea a pierderilor) a fost de 1,28 miliarde de lei, de patru ori mai ridicat decât în 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO