Bănci și Asigurări

ASF direcţionează asigurătorii să îşi vândă poliţele RCA online. Preţul ar putea fi găsit mai ieftin pe site-ul asigurătorului decât la companiile de brokeraj în asigurări. Dar dacă şoferul vrea cea mai ieftină ofertă, de unde ştie la ce asigurător să se îndrepte fără ajutorul brokerului, care ani de zile îi punea în faţă toate ofertele din piaţă?

Un nou scandal pe piaţa asigurărilor

Preţul unei poliţe RCA ar putea fi găsit mai ieftin pe site-ul asigurătorului decât la companiile de brokeraj în asigurări. Dar dacă şoferul vrea cea mai ieftină ofertă, de unde ştie la ce asigurător să se îndrepte fără ajutorul brokerului, care ani de zile îi punea în faţă toate ofertele din piaţă?

Preţul unei poliţe RCA ar putea fi găsit mai ieftin pe site-ul asigurătorului decât la companiile de brokeraj în asigurări. Dar dacă şoferul vrea cea mai ieftină ofertă, de unde ştie la ce asigurător să se îndrepte fără ajutorul brokerului, care ani de zile îi punea în faţă toate ofertele din piaţă?

Autor: Mircea Nica

25.10.2022, 00:07 3383

♦ ASF spune că asigurătorii RCA nu pot să fie obligaţi să aloce aceleaşi costuri de distribuţie tuturor asiguraţilor din aceeaşi categorie de risc ♦ Brokerii susţin că schimbarea normei nu face decât să permită asigurătorilor să includă toate costurile de distribuţie pe care le au în prima netă, iar ulterior brokerii vor trebui să vândă mai scump pentru că peste prima netă trebuie incluse şi costurile brokerilor.

Dacă  brokerii de asigurare vor ajunge să ofere spre vânzare la un preţ mai ridicat produsul RCA faţă de societăţile de asigurare, preţul pe care îl vor oferi va depinde de nivelul comisioanelor de intermediere raportat la cheltuielile de distribuţie ale asigurătorului prin vânzare directă, au explicat reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pentru ZF.

„Dacă  brokerii de asigurare vor ajunge să ofere spre vânzare la un preţ mai ridicat pro­dusul RCA faţă de societăţile de asi­gurare, preţul pe care îl vor oferi va depinde de nivelul comi­sioa­nelor de intermediere ra­por­tat la chel­tu­ielile de distribuţie ale asi­gurătorului prin vânzare directă. În situaţia în care costurile înr­egistrate de brokeri pentru inter­medierea vânzării poliţelor de asi­gurare RCA depăşesc veniturile pe care le obţin din comisioanele primite de la asi­gur­ători, rămâne la latitudinea acestora dacă vor con­tinua să intermedieze poliţe de asigurare RCA sau de exemplu să le inter­na­lizeze păstrând oportunitatea unor vân­zări încrucişate“, susţin reprezentanţii ASF.

Începând cu data de 8 septembrie 2022, când au intrat în vigoare modificările aduse normei 20/2017, companiile de asigurări au început să îşi stabilească prima netă în funcţie de canalul de distribuţie, în timp ce pe online companiile de asigurări au posibilitatea de a vinde poliţele RCA la prima netă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO