Bănci și Asigurări

ASF: Evaluarea stării solvabilităţii companiilor de asigurare arată o scădere semnificativă a cerinţelor prudenţiale la nivelul anului 2020. Datele includ şi City Insurance, companie care a intrat în faliment

ASF: Evaluarea stării solvabilităţii companiilor de...

Autor: Roxana Rosu

06.01.2022, 16:38 175

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), împreună cu Autoritatea Europeană privind Asigurările şi Pensiile Ocupaţionale (EIOPA), au finalizat evaluarea societăţilor de asigurare din România, inclusiv poziţia financiară şi solvabilitatea lor, datele arătând o scădere semnificativă în cerinţele prudenţiale de solvabilitate faţă de raportul anterior.

Datele se referă la data de 30 iunie 2020 şi includ 24 de companii, printre care şi City Insurance, societate care a intrat ulterior în faliment.  Autorizaţia City pentru desfăşurarea activităţilor de asigurare a fost retrasă pe 16 septembrie 2021.

Evaluarea a arătat că cerinţa de capital de solvabilitate (SCR) agregată este de 99% la nivelul pieţei locale (în scădere de la 179%), iar cerinţa minimă de capital (MCR) este de 259% (în scădere de la 436%).

Fără City, rezultatul exerciţiului ar indica o valoare agregată a SCR de 141% şi o valoare agregată a MCR de 351%, reprezentând o scădere a SCR şi MCR de 37,6 puncte procentuale şi respectiv de 80 puncte procentuale, comparativ cu indicatorii raportaţi la data de referinţă.  

Evaluarea a fost desfăşurată de către evaluatori externi independenţi.

În urma acestui raport, companiile de asigurare vor lua măsuri pentru a corecta deficienţele de guvernanţă şi a consolida sistemul de guvernanţă. Măsurile de remediere solicitate de ASF vor lua în considerare evenimentele ulterioare datei de referinţă.

Activele totale au scăzut cu 966,8 mil lei, în principal ca urmare a ajustărilor aferente sumelor recuperabile din reasigurare, creanţelor din reasigurare, împrumuturi şi credite ipotecare şi numerar şi echivalente de numerar, deşi pentru unele societăţi s-a înregistrat un impact pozitiv ca urmare a ajustării evaluării în creştere a investiţiei în PAID.

Fondurile proprii eligibile (EOF) agregate pentru acoperirea SCR au scăzut cu 1,95 miliarde lei, iar fondurile proprii eligibile agregate pentru acoperirea MCR au scăzut cu 1,8miliarde lei. SCR a crescut cu 544,4 mil lei şi MCR a crescut cu 123,3 mil RON. 

Potrivit ASF, excluderea City din rezultatele agregate ar avea ca rezultat un SCR agregat de 141% şi un MCR agregat de 351%, o creştere a obligaţiilor totale de 421,3 mil lei în principal ca urmare a creşterii rezervelor tehnice (185,2 mil lei) şi o scădere a activelor totale cu 320,8 mil lei în principal ca urmare a ajustărilor sumelor recuperabile din reasigurare, creanţelor din reasigurare şi impactului pozitiv puternic din ajustarea evaluării în creştere a valorii de piaţă a PAID.

 În cazul a trei societăţi - City, Asito şi Euroins - fondurile proprii totale disponibile pentru acoperirea MCR au fost insuficiente. În ceea ce priveşte SCR, în cazul a două societăţi – City şi Euroins – fondurile proprii totale disponibile pentru acoperirea SCR au fost insuficiente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO