Bănci și Asigurări

ASF: Procesul de consolidare şi diversificare a pieţei RCA a continuat în acest an: pe piaţă a intrat un nou jucător, care a ajuns la o cotă de 6,5%, iar Euroins scade sub 35%

ASF: Procesul de consolidare şi diversificare a pieţei...

Autor: Roxana Rosu

05.05.2022, 16:11 276

Procesul de consolidare şi diversificare a pieţei RCA a continuat în primele trei luni din acest an, când primele brute subscrise (PBS) au ajuns la 2,47 miliarde de lei, concentrarea în zona celui mai mare jucător fiind în scădere, se arată într-un comunicat al ASF.

Astfel, cota de piaţă a Euroins a fost de sub 35% în luna februarie, faţă de aproape 38% în ianuarie, în timp ce jucătorii de pe următoarele poziţii şi-au crescut cotele. Allianz Ţiriac a depăşit 20,3% în februarie, faţă de 18,7% în ianuarie, iar Groupama a depăşit 19,3% în februarie, faţă de sub 14,5% în ianuarie. Şi societăţile Asirom VIG, Grawe şi Omniasig VIG rămân cu cote considerabile, în jurul a 8%, la nivelul lunii februarie.

ASF aminteşte că în piaţă este prezent cu o cotă notabilă şi un nou jucător, Axeria Iard, societate intrată pe piaţă în baza sistemului Freedom of Establishment (FOE) în decembrie 2021.

Conform datelor de vânzări, raportate de brokeri şi centralizate de ASF, societatea franceză, prezentă în România printr-o sucursală înregistrată local, a atins o cotă de piaţă de peste 6,5%, per ansamblul perioadei 17 ianuarie - 28 aprilie 2022.

În aceeaşi perioadă, cu o singură excepţie şi ceilalţi asigurători au demonstrat că au apetit pentru vânzările RCA. Euroins a păstrat cea mai mare cotă de piaţă, de sub 35% (acelaşi nivel ca în februarie), urmată de Groupama cu 20,5%, Allianz Ţiriac cu 17% şi Omniasig VIG cu 9,4%. Axeria Iard, Grawe şi Asirom VIG au cote între 6,5% şi 7,2%, iar Generali cu 1,15%.

În ceea ce priveşte maturitatea poliţelor RCA, peste 83% dintre acestea au fost încheiate pe perioada maximă, de 12 luni, în timp ce doar 5,75% au fost încheiate pe 6 luni (perioada cea mai utilizată până acum). Aproximativ 10% dintre poliţe au o maturitate de o lună.

Potrivit ASF, pentru a sprijini procesul de diversificare, Consiliul a decis să aprobe solicitarea firmelor de asigurare membre BAAR ca alocarea clienţilor cu risc ridicat să se facă în mod egal către asigurătorii autorizaţi să vândă RCA, nu proporţional, în funcţie de cota de piaţă, ca până acum. Aplicarea noului algoritm de alocare a asiguraţilor cu risc ridicat va avea impact asupra diminuării concentrării acestor riscuri către o anumită societate de asigurare şi dispersia lor, prin preluarea în mod egal de către toţi asigurătorii.

Potrivit legislaţiei în vigoare, clienţii care primesc cel puţin trei oferte care depăşesc cu 36% tariful de referinţă aferent categoriei din care fac parte sunt încadraţi în categoria clienţilor cu risc ridicat şi pot solicita Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România să fie repartizaţi către un asigurător, la un preţ egal cu tariful de referinţă plus 36%. Până în prezent, BAAR a repartizat deja în acest fel peste 35.000 de clienţi cu risc ridicat.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO