Bănci și Asigurări

ASF reduce unele taxe şi cote aplicate companiilor de asigurări şi pensii private, de la 1 ianuarie

ASF reduce unele taxe şi cote aplicate companiilor de...

Autor: Raluca Ghinea

10.12.2015, 11:45 459

"Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a decis modificarea Regulamentului nr.16/2014 privind veniturile Autorităţii, în sensul reducerii unor taxe, tarife şi cote aplicate societăţilor care activează pe piaţa asigurărilor şi a pensiilor private. Decizia face parte din strategia ASF de sprijinire şi de dezvoltare a pieţelor reglementate şi supravegheate prin diminuarea efortului financiar al entităţilor din aceste sectoare", se arată într-un comunicat al ASF.

Regulamentul modificat, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016, prevede printre altele reducerea cu 50% a unor taxe şi cote pentru fondurile de pensii şi scăderea cu 20% a unor cote şi tarife pentru societăţile de asigurări.

Astfel, va scădea cota din valoarea activului net al fondurilor de pensii facultative (Pilon III) de la 0,02% la 0,01%, taxa lunară din valoarea contribuţiilor brute încasate de fondurile de pensii facultative de la 0,5% la 0,25%, precum şi taxa de funcţionare aplicabilă depozitarilor fondurilor de pensii administrate privat de la 10% la 5%.

Totodată, cota asupra primelor brute încasate pentru RCA aferente contribuţiei la dezvoltarea şi întreţinerea bazei de date CEDAM şi pentru exercitarea supravegherii şi controlului activităţii de asigurări de răspundere civilă auto datorate de societăţile de asigurare se va diminua de la 1% la 0,8%.

Impactul financiar anual al actualelor modificări de cote, comisioane şi tarife asupra bugetului de venituri şi cheltuieli al ASF este estimat la aproximativ nouă milioane lei.

La începutul acestui an, autoritatea a mai operat o serie de reduceri ale taxelor, cotelor şi tarifelor aplicate societăţilor de pe piaţa financiară non-bancară.

Cele mai importante dintre acestea au fost pentru cotele aferente fondurilor de pensii administrate privat (Pilon II), cu 21% pentru cota din contribuţii brute încasate de fond, respectiv cu 6,25% pentru cota din valoarea activului net al fondului de pensii administrat privat. De asemenea, au fost reduse cotele aferente pieţei de capital cu 10% pentru fondurile de investiţii (OPC), s-a eliminat cota minimă şi a fost stabilit un plafon maxim de încasare şi o cotă unică diminuată pentru ofertele de vânzare, respectiv cumpărare/preluare.

În luna septembrie anul trecut, ASF a aprobat şi reducerea cotei aplicate la valoarea tranzacţiilor derulate pe pieţele reglementate de la 0,08% la 0,06%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO