Bănci și Asigurări

ASF şi administratorul special consideră încheiată majorarea de capital la Astra, dar avocaţii spun că procesul rămâne suspendat

Emilian Duca, consultant fiscal

Dacă era o procedură normală de reorganizare, în cazul în care planul nu era îndeplinit, regula generală era intrarea în faliment. Aici avem o situaţie specială pentru că vorbim de o companie de asigurări.

Emilian Duca, consultant fiscal Dacă era o procedură normală de reorganizare, în cazul în care planul nu era îndeplinit, regula generală era intrarea în faliment. Aici avem o situaţie specială pentru că vorbim de o companie de asigurări.

Autor: Anelis Baciu

21.08.2015, 00:08 1165

Situaţia Astra Asigurări rămâne neclară şi după încheierea celei de-a treia etape a majorării de capital, soldată cu un eşec, nimeni neputând emite în acest moment un deznodământ pentru compania de asigurări deţinută de omul de afaceri Dan Adamescu.

Mai mult, anunţul privind finalizarea ultimei etape de majorare a capitalului creea­ză confuzie în rândul avocaţilor, care afirmă că din punct de vedere legal procedura de majorare a capitalului este suspendată prin decizia Adunării Generale Extraordinare a ac­ţionarilor din 11 august.

Informaţiile cu privire la încheierea procesului de majorare a capitalului şi de atragere a unui investitor strategic au fost anun­ţate de administratorul special KMPG şi de Autoritatea de Supraveghere Financiară printr-un comunicat transmis presei şi nu pe bursă, unde trebuia să apară prima dată aces­te informaţii.

„Nu se poate înţelege ce s-a întâmplat la Astra. Nu înţeleg cum ASF şi KPMG au anunţat finalizarea procesului de majorare a capitalului în condiţiile în care procedura este îngheţată prin decizia adunării generale a acţionarilor. Nu se pune problema dacă decizia de suspendare a majorării de către acţionarii este validă, pentru că din punct de vedere legal ea nu trebuie validată. Ea poate fi legală sau ilegală, iar numai o instanţă judecătorească poate stabili acest lucru. Legea spune că se suspendă atribuţiile acţionarilor, adică dreptul la dividende şi la revocarea administratorului, nu şi dreptul de vot”, a afirmat pentru ZF o sursă din piaţa avocaturii. În aceste condiţii, asigurătorul ar mai avea la dispoziţie şapte zile pentru atragerea de fonduri suplimentare. Pe de altă parte, ASF neagă afirmaţiile avocaţilor şi invocă legislaţia pieţei de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO