Bănci și Asigurări

ASF: Testul de stres în asigurări este extrema extremelor, să nu inducem panică în piaţă

Autor: Anelis Baciu

17.07.2015, 00:08 1033

Primul test de stres realizat în piaţa de asigurări a conturat principalele direcţiile de urmat.

Trei oameni care până recent au lucrat în banking, leasing şi piaţa de capital au coor­donat primul test de stres din asi­gurări care a scos la iveală cât de nepregătită este industria locală de asigurări pentru a se alinia la standardele europene de capital şi solvabilitate.

Raporul de stres a indicat un deficit de capital de 1,6  miliarde de lei (360 mil euro) şi faptul că niciun asigurător local nu ar putea plăti daunele în cazul unui cutremur catastrofal.

Mişu Negriţoiu, fost director general timp de şase ani la ING Bank, Cornel Coca Constantinecu, cel care a condus divizia de leasing a MKB Romexterra şi Valentin Ionescu, fost director general la Bursa de Valori din Bucureşti (BVB) sunt practic oamenii din afara sistemului care a trebuit să dea un verdict pentru piaţa de aproape două miliarde de euro de asigurări. Cei trei au coordonat derularea testelor de stres pentru 13 asigurători mari din poziţiile de preşedinte al ASF – Mişu Negriţoiu, prim-vicepreşe­dinte-Cornel Coca Constanti­nescu şi mana­ger de proiect şi director în cadrul direcţiei de startegie şi stabilitate financiară-Valentin Ionescu.

„Testul de stres este extrema extre­melor. Nu aş vrea să inducem panică în piaţă pentru că aceste teste se fac la cicluri foarte mari şi au un grad de probabilitate mic. Radiografia confirmă o situaţie pe care noi am avut-o din analiza de supraveghere încă de anul trecut“, a afirmat preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO