Bănci și Asigurări

ASF va evalua companiile de asigurări printr-un test de stres şi o analiză de bilanţ

Foto: Octav Ganea

Foto: Octav Ganea

Autor: Anelis Baciu

02.09.2014, 00:04 394

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) împreună cu Au­toritatea Europeană pentru Asigurări  şi Pensii (EIOPA) şi Comisia Eu­ropeană au stabilit criteriile pe baza cărora va evalua rezistenţa la şocuri a asigurătorilor locali, un test de stres individual şi o analiză de bilanţ fiind elementele-cheie ale evaluării.

Pe lângă derularea testelor de stres şi a analizelor de bilanţ, ASF va verifica şi nivelul provizioanelor tehnice, activele, pasivele companiilor de asigu­rări, dar şi aspecte legate de guvernanţă. Preşedintele ASF Mişu Negri­ţoiu a anunţat la începtul lunii iunie a acestui an o revizuire completă a pieţei de asigurări şi un audit al activelor pe care asigurătorii le iau în calcul pentru stabilirea rezervelor tehnice.

Potrivit ASF, procesul de evaluare din asigu­rări se va încheia până la 30 iunie 2015.

Rezistenţa la şocuri a industriei locale de asigurări va fi efectuată având  ca reper standardele de solvabilitate impuse de Solvency II, care va trebui să fie aplicate şi de asigurătorii locali începând de la 1 ianuarie 2016.

Valoarea cumulată a afacerilor asigurătorilor care vor fi incluşi în evaluarea ASF ajunge la 80% din piaţă. Testarea şi evaluarea companiilor de asigurări va fi efectuată de consultanţi independenţi, care vor fi coordonaţi şi supravegheaţi de un comitet responsabil pentru stabilirea şi implementarea agendei exerciţiului.

Decizia de a realiza un audit independent la nivelul industriei de asigurări vine pe fondul problemelor numeroase pe care ASF le-a identificat în piaţă, în special în ceea ce priveşte calculul rezervelor.

Instituţia a derulat o serie de controale la companiile de asigurări în ultimul an, iar Astra, Carpatica şi Eu­roins au fost principalele companii de asigurări vizate de măsurile supraveghetorului.

Astra a fost pusă sub administrare specială în luna februarie, după ce ASF a constatat o serie de probleme de lichiditate şi solvabilitate, în timp ce la Carpatica procedura de redresare financiară pe bază de plan a fost instituită la jumătatea lunii mai. Astra, Carpatica Asig şi Euroins au avut indicatorii de solvabiliate sub nivelul recomandat de ASF, de 1%.

Bulgarii de la Euroins au majorat capitalul social în acest an, aşa cum a cerut ASF, şi au ajuns la o salvabilitate de 1,24 la finalul lunii mai. Alte trei companii de asigurări generale şi trei de viaţă erau la finalul anului trecut la limita funcţionării în condiţii normale, dat fiind faptul că au raportat un grad de solvabilitate cuprins între 1 şi 1,05%, potrivit ASF.

Şi mai mulţi asigurători nu ar îndeplini însă cerinele de solvabilitate în cazul în care un proiect de normă al ASF care are în vedere creşterea solvabilităţii de la 1 la 1,3 pe segmentul asigurărilor auto obligatorii (RCA) va fi implementat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO