Bănci și Asigurări

ASF vrea să facă ordine în auditul financiar. Firmele mici reclamă că vor fi scoase din piaţă

ASF vrea să facă ordine în auditul financiar. Firmele...

Autor: Radu Bostan

16.10.2014, 00:05 620
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) intenţionează să reglementeze mai strict auditul financiar şi să impună standarde mai ridicate după o serie de scandaluri care au scos la lumină carenţe în activitatea de control a firmelor din asigurări şi a pieţei de capital. Jucătorii mici din audit susţin că prin aceste măsuri vor fi scoşi afară din piaţă, deoarece noile condiţii vor putea fi îndeplinite doar de firmele mari.
 
Un număr de 269 de firme erau autorizate să auditeze situaţiile financiare ale companiilor de pe piaţa de capital, potrivit datelor ASF valabile pentru luna august. Pe piaţa asigurărilor, unde activau 37 de companii, activitatea de audit era împărţită între 11 firme, arată datele ASF pe luna septembrie.
 
ASF a elaborat un proiect de normă privind activitatea de audit financiar la entităţile care cad sub incidenţa autorităţii, adică firmele de asigurări, fondurile de pensii şi companiile listate la bursă. Pe de o parte, norma consolidează într-un singur act reglementările anterioare care vizau auditul financiar în câte un singur domeniu, „moştenite“ de la cele trei entităţi care s-au unit anul trecut pentru a forma ASF.
 
În plus, autoritatea îşi propune şi să ridice standardele din domeniul auditului. În ultimele 12 luni încrederea în sectorul financiar a fost pusă greu la încercare după scandalul fraudei de la firma de brokeraj Harinvest, în urma căruia clienţii au rămas fără bani în cont, şi după descoperirea unor probleme de solvabilitate la companiile de asigurări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO