Bănci și Asigurări

ASF vrea să folosească blockchain pentru îmbunătăţirea colectării şi raportării datelor şi a lansat un portal de autorizări online

ASF vrea să folosească blockchain pentru...

Autor: Roxana Rosu

05.04.2022, 11:44 154

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a derulat un proiect pilot de testare a tehnologiei blockchain şi a constatat că procesele de raportare şi colectare de date, existente la nivelul instituţiei, pot fi îmbunătăţite, digitalizate şi securizate folosind blockchain.

Soluţia informatică dezvoltată are drept scop reformarea modului de lucru în cadrul ASF, reinventarea strategică a proceselor interne ale instituţiei, precum şi eficientizarea semnificativă a colaborării şi a comunicării inter-instituţionale, se arată într-un comunicat.

”Accelerarea procesului de digitalizare la nivelul activităţii Autorităţii de Supraveghere Financiară reprezintă unul dintre obiectivele majore ale instituţiei. În secolul XXI nu mai putem fi eficienţi şi nu mai putem răspunde prompt nevoilor pieţei şi ale cetăţeanului dacă nu utilizăm tehnologia în tot ceea ce facem zi de zi. Digitalizarea îmbunătăţeşte substanţial procesele de lucru şi aduce beneficii cuantificabile pentru entităţile din piaţa financiară non-bancară şi pentru consumatori”, a declarat Nicu Marcu, Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară.

În paralel, ASF a a implementat portalul de autorizări, un instrument online care facilitează procesul de autorizare pe piaţa financiară non-bancară.

Astfel, persoanele şi entităţile care vor să depună un dosar în vederea autorizării nu mai sunt nevoite să se deplaseze la sediul Autorităţii, iar volumul de documentaţie letrică este diminuat.

Beneficiile potenţiale ale blockchain-ului se referă la îmbunătăţirea transparenţei şi trasabilităţii tranzacţiilor, creşterea nivelului de încredere a participanţilor într-o anumită piaţă, întărirea conformităţii cu reglementările, dar şi reducerea costurilor de tranzacţie între părţi, prin eliminarea necesităţii de a deţine documente pe suport de hârtie. Totodată, această tehnologie consolidează imuabilitatea şi securitatea datelor şi funcţionează ca un instrument de prevenţie. Datorită acestor caracteristici, tehnologia blockchain ar putea promova un comportament responsabil în afaceri.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO