Bănci și Asigurări

ASF vrea să reducă cu 10% cotele de contribuţie ale asigurătorilor pentru poliţele RCA

ASF vrea să reducă cu 10% cotele de contribuţie ale...

Autor: Liviu Popescu

10.06.2016, 00:00 341

Autoritatea de Supraveghere Financiară a aprobat joi un proiect de modificare pentru reducerea contribuţiilor asigurătorilor pentru poliţele RCA cu 10%. „Proiectul de modificare privind veniturile Autorităţii de Supraveghere Financiară care prevede în principal eliminarea contribuţiei pentru formatorii de piaţă (market makers) de pe piaţa de capital şi reducerea în continuare a contribuţiilor societăţilor de asigurare pentru poliţele RCA - cu 10%“, se arată în comunicatul ASF. Tariful mediu plătit de şoferii români anul trecut pentru asigurarea auto obligatorie s-a situat la 656,7 lei, în creştere cu peste 13% faţă de 2014. Prima medie înregistrată anul trecut a fost cea mai mare din ultimii cinci ani.

ASF explică majorarea tarifelor la RCA prin creşterea semnificativă a valorii daunei medii şi a valorii totale a despăgubirilor brute plătite comparativ, în ciuda faptului că numărul de dosare de daună s-a redus. Statisticile ASF privind toate poliţele RCA, atât cele pentru persoane fizice, cât şi poliţele pentru companii, arată creşteri ale daunei medii cu circa 3% în 2015 faţă de 2014 şi cu aproximativ 46,4% în ultimii cinci ani. Despăgubirea medie plătită de asigurători pentru pagubele materiale acoperite de poliţa RCA s-a situat anul trecut la 5.647 de lei, în timp ce despăgubirea medie achitată în cazul vătămărilor corporale şi daunelor morale a însumat 64.494 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO