Bănci și Asigurări

Asigurarea obligatorie a locuinţei: numai jumătate din proprietarii care au cumpărat poliţe iniţial şi le-au mai reînnoit anul trecut

Asigurarea obligatorie a locuinţei: numai jumătate din...

Autor: Adrian Dumitrache

07.01.2013, 15:46 787

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a înregistrat cel mai ridicat nivel al portofoliului în octombrie 2011, când numărul poliţelor PAD în vigoare a ajuns la 845.509.

Scăderea portofoliului PAID în cursul anului 2012 a fost efectul neaplicării prevederilor Legii 260/2008 de către autorităţile locale, care ar fi trebuit să amendeze cu până la 500 lei proprietarii care nu îşi asigură locuinţele.

"Primarii care fac parte din Asociaţia Comunelor din România nu vor aplica amenzi cetăţenilor, respectiv proprietarilor, din localitatea pe care o conduc, dintr-un motiv foarte simplu: anul 2012 va fi unul electoral şi nu cred că vreun primar care vrea să fie reales se gândeşte să îi amendeze pe viitorii votanţi", anunţa în octombrie 2011 preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, Emil Drăghici.

Alt motiv al scăderii portofoliului PAID l-a constituit necunoaşterea şi ignorarea prevederilor Legii 260/2008, care spune că proprietarii neasiguraţi şi afectaţi de unul din cele trei riscuri (cutremur, inundaţie, alunecare de teren) nu vor mai primi ajutoare de la autorităţi pentru refacerea gospodăriilor afectate.

În plus, numeroasele modificări ale legislaţiei secundare au creat confuzie în rând proprietarilor, care au fost obligaţi să încheie o poliţă emisă doar de PAID, apoi au putut opta pentru una similară celei PAID, dar emisă de alţi asigurători.

Astfel, societăţile de asigurări, inclusiv acţionari PAID, au lansat produse similare PAD, fapt ce a condus la reducerea constantă şi continuă a portofoliului PAID.

Mai mult, unii asigurători, cum ar fi Carpatica Asig sau Astra, şi-a denumit poliţele faculatative pentru locuinţe PAD, PAD Complet sau PAD Avantaj. În plus, Astra, acţionar PAID, a înregistrat marca PAD la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM).

Ulterior, pe fondul scăderii portofoliului PAID, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a impus revenirea la obligativitatea poliţei PAID, decizie atacată în justiţie de liderul pieţei de profil în 2011, Astra Asigurări, care a obţinut suspendarea unui ordin al instituţiei.

În prezent, potrivit unui ordin al CSA din noiembrie 2012, proprietarii îşi pot asigura locuinţele pentru riscurile de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren fie printr-o poliţă facultativă, fie printr-o asigurare obligatorie emisă de PAID.

PAID a fost înfiinţată în septembrie 2009 în baza prevederilor Legii 260/2008, ale Legii 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor şi Legii 31/1990 privind societăţile comerciale.

Cei mai mari acţionari ai asigurătorului sunt Astra, Groupama şi Platinum (fiecare cu 15%). Generali România are o participaţie de 11 %, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, UNIQA Asigurări şi Grawe România deţin câte 5,5% din acţiuni.

Primele poliţe PAD au fost emise de PAID în iulie 2010.

În 2011, subscrierile societăţii au crescut cu 19,5%, la 35,3 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO